Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 2020

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 2020

Devlet önceki yıllarda olduğu gibi 2020'de de kentsel dönüşümde kira yardımı yapmaya devam edecek. Bu yıl kentsel dönüşüm kira yardımına zam yapılacak. Kentsel dönüşüm kira yardımına ne zaman ve ne kadar zam yapılacak?

A+A-

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen ve anlaşma yolu ile yıkılan gayrimenkullerin hak sahipleri Bakanlığın sunduğu finansal desteklerden yararlanabiliyor. Bu desteklerin başında kentsel dönüşüm kira yardımı geliyor. 

Hak sahibine 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri her sene yeniden belirleniyor. 6 kategoride toplanan iller için 6 farklı kira yardımı bedeli tespit ediliyor. Tespit edilen bedeller Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı tarafından duyuruluyor.

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 2018 yılında 960 TL olan kentsel dönüşüm kira yardım bedeli 2019 yılında 1.150 TL'ye çıkarılmıştı. Bu yılda 3 büyükşehirde verilecek kira yardımının 1.150 TL'yi aşması bekleniyor. 

2019 kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman belli olacak?

Geçtiğimiz seneye ait kentsel dönüşüm kira yardımı fiyatları 8 Mart'ta belli olmuştu. 2020 yılında uygulanacak kentsel dönüşüm kira yardımının Ocak-Mart ayları içerisinde açıklanması bekleniyor.

2019'da kimler kentsel dönüşüm kira yardımı alabilecek?

- Kanun gereğince anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabiliyor. 

- Kentsel dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı da sağlanıyor.

- Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup Kanun kapsamındaki yapıları kullanmakta olan kişilere de geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı da gerçekleştirilebilecek. 

- Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının, enkaz bedeli ödenmesinin ve bankalardan kullanacakları kredilere dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere faiz desteği verilmesinin usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

KİRA YARDIMI BAŞVURU BELGELERİ 2020 

2020 kira yardım başvuruları belediyelere yapılmakta ve müracaat sırasında hak sahiplerinden bazı belgeler talep ediliyor. Kira yardımı başvurusu yapan kişilerden istenen belgeler şu şekilde:

– Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
– Başvuru sahibinin başvuruda bulunması için doldurması gereken başvuru dilekçesi
– Yapının riskli olduğunu belgeleyen rapor ve yıkım formu
– Hak sahibi kişinin ya da vekilinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdanı fotokopisi
– Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi zorunludur.
– Başvuru sahibi adına herhangi bir fatura belgelenmelidir. Faturanın son üç aylık süreçte olması gerekir.

Bütün belgeleri eksiksiz olarak tamamlayan kişiler bağlı bulundukları belediyeye başvuruda bulunarak belgeleri teslim edebiliyor. Vekâletname ile yapılan başvurularda vekaletnamede kira yardımım başvurusu için yetkili olunduğuna dair ibare bulunması gerekli. Ayrıca vekil kişinin vekâletname ile birlikte kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi başvuru için gerekli belgeler arasında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.