KDV'nin Yükselmesi Torbalı'da Konut Talebini Daraltacak!

KDV'nin Yükselmesi Torbalı'da Konut Talebini Daraltacak!

MALİYE Bakanlığı'nın metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konut projelerinde KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesine yönelik uygulaması, inşaat sektörünü tedirgin etti.

A+A-

Maliye Bakanlığı'nın metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konut projelerinde KDV oranının yüzde 18'e yükseltilmesine yönelik uygulaması, inşaat sektörünü tedirgin etti. İnşaat sektörünün Torbalı'daki temsilcileri, yeni uygulama ile özellikle 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlara yönelik talebin daralacağını düşünüyor. Görüşlerini aldığımız müteahhitler ve emlak danışmanları bundan böyle ilçede daire fiyatlarının iki katına çıkacağını ifade etti. Müteahhitlerin ortak görüşü ise inşaat sektöründe daire satışlarının büyük ölçüde duracağı ve aynı zamanda önüne gelen herkesin müteahhitlik yapamayacağı yönünde. 

KDV YÜZDE 18'E YÜKSELDİ 

Büyükşehirlerde daha önce 150 metrekarenin altındaki konuta uygulanan yüzde l'lik KDV oranı yüzde 18'e yükseldi. Bu KDV oranıyla 1 + 1 ve 2+1 lüks konutlarda fiyatlar yükselecek. Sektör temsilcilerine göre inşaat artık kârlı bir sektör olmaktan çıkacak. Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren Büyükşehirlerdeki Konut Atımlarında Yeni KDV Uygulaması 1Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alanlar için herhangi bir mağduriyeti olmayacak. Yeni sistemle, büyükşehirlerde birinci sınıf inşaat olarak yapılan arsanın metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1000 TL ve üzerinde olan konutların KDV oranıysa yüzde 18 oldu. Konutta KDV oranı konutun değeri ve metrekaresine göre değil, arsanın fiyatına göre belirlenecek. Arsa birim metrekare vergi değeri 1000 lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak. Yüzde 18 KDV oranı 150 metrekareden küçük konutları özellikle ilgilendiriyor. Yeni uygulama ile 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlara yönelik talebi daralacak ve bu konutların yatırım aracı olarak cazibesi kalmayacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.