Karşıyaka'nın 125 Yıllık Tren İstasyonu Kiralık!

Karşıyaka'nın 125 Yıllık Tren İstasyonu Kiralık!

TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü 125 yıllık tarihi Karşıyaka Tren İstasyonu için ihaleye çıkıyor. Kafe, restoran gibi faaliyetlerle kullanılacak olan istasyon 2021 yılı sonuna kadar kiralanacak. Kira bedeli aylık 34 bin TL olarak belirlendi.

A+A-

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki tarihi tren istasyonu TCDD tarafından ihaleye çıkarılıyor.

Osmanlı döneminin ilk demiryolu Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından olan
tarihi istasyon ranta açılarak kiraya veriliyor.

RESTORASYONLA BİR BÖLÜMÜ YIKILDI

Bir dönem müze olması düşünülen istasyonun tarihi 1800’lü yılların sonuna dayanıyor.  Yaklaşık 125 yıllık bir geçmişi olan istasyonun restorasyonu için 2013 yılında yapılan çalışmalarda Karşıyaka İstasyonu’nun tarihi dokusu göz ardı edilerek iç bölümleri yıkılmış, yıkım işlemine ise Karşıyakalılar ve sivil toplum kuruluşlarından tepkiler gelmişti.

AYLIK 34 BİN TL BEDELLE KAFE, RESTORAN OLACAK

Mülkiyeti TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait tarih mirası uzun süredir atıl durumda durmasının ardından yeniden kullanıma açılma kararı alındı.

TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek kullanım ihalesi ile Bahariye Mahallesi’nde yer alan tarihi istasyon un işletme hakkı için ihaleye çıkılıyor. Toplamda 572 metrekare kapalı, bin 1754 metrekare açık alanı olan istasyonun kafe, restoran, pastane, müze, çay bahçesi, büfe, işyeri, kış bahçesi, wc, olarak kullanılmak üzere için aylık 34 bin TL muhammen bedel kira isteniyor.

2021 yılı sonuna kadar kullanım hakkı bulunan ihale kapalı teklif usulü ile bugün saat 14.00’da  TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü Taşınmaz İhale Komisyonunca yapılacak.

Öte yandan Karşıyaka Tren İstasyonu’nun ranta açılmasına karşı çıkan sivil toplum örgütleri ve Karşıyakalılar, ihaleyi protesto etmek için bir araya gelecek. 

İLKLERİN İSTASYONU

Demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka'da gerçekleşmiştir. Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması burada 21 Ağustos 1903 tarihinde başlatılmış. Yine banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başlıyor. 1984 yılında vagonlar üzerinde edna (adi), evsat (orta), ala (çok iyi) yazıyor sonraki yıllarda ise Vali Hasan Fehmi Paşa bu yazıları kaldırarak birinci, ikinci ve üçüncü yazdırıyor.

Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.