Karşıyaka'da Riskli Yapılara Yüzde 30 Emsal Artışı

Karşıyaka'da Riskli Yapılara Yüzde 30 Emsal Artışı

Karşıyaka Belediyesi emsal artışı kararlarıyla ilgili önemli bir düzenleme yaptı. Belediye, deprem nedeniyle ağır ve orta hasarlı binalara tanınan yüzde 30 imar artışına riskli yapıları da dahil etti.

A+A-

İzmir depreminin ardından geçen süre bir yılı bulurken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı kararı süreci hareketlendirdi. Depremden etkilenen ağır ve orta hasarlı binaların imar kanunu ve yönetmeliklerden kaynaklı hak kayıpları olmaması için “korunacak alan” sınırları ilçe belediyelerinden geçmişti. Büyükşehir son olarak parsel bazında dönüşüm yapanlara ilave yüzde 20, ada bazında dönüşüm yapanlara ise yüzde 30 emsal artışı hakkı getirdi.

6306 kapsamındaki riskli yapılar da dahil edildi

Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği hakları daha da genişleterek yeni bir karara imza attı. Belediye, orta ve ağır hasarlı olarak kayıtlara geçen yapılar dışında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamına giren riskli yapıları da ekledi. Buna göre, depremden etkilenmiş olmasına bakılmaksızın ilçe sınırlarında karot testi yapıldıktan sonra riskli görülen, çevre ve şehircilik müdürlüğünün kayıtlarına giren tüm yapılar karara eklenecek ve dönüşüm olanaklarından faydalanacak. Karşıyaka Belediyesi, ilgili kanun kapsamına giren yapılara ada bazında dönüşüm şartı getirirken kazanılacak emsal artışını ise yüzde 30 olarak belirledi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir depreminin ardından hasarlı olarak ağır ve orta hasarlıların sayısı belli. Bu kapsama giren yapılardan Karşıyaka’da zaten vardı. Biz, bakanlığın dönüşüm kanunundan faydalanacak yapıları da ekledik. Riskli çıkan bir bina zaten hasar oranı olarak yıkılması gereken demektir. Bakanlık da bunun için 60 günlük bir yıkım süresi tanıyor. Biz tüm ilçede bunu uygulamayı düşünüyoruz. K alanlarında olduğu gibi bir sınırlama da koymadık. Özellikle Alaybey-Tersane bölgemizde uzun yıllar önce yapılmış, birbirine girmiş, yeşil alanı bile olmayan binalar var. Artık buralarda binalar dönüşmelidir. Biz bu kararı o bölge öncelikli uygulama alanı olsun diye aldık. Büyükşehirden geçtikten sonra umarım hızlıca çalışmalara başlarız” diye konuştu.

Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum