Kanal İstanbul Güzergahı!

Kanal İstanbul Güzergahı!

Türkiye'nin çılgın projesi olarak nitelendirilen Kanal İstanbul'un güzergahı belli oldu. 60 milyar TL yatırımla hayata geçirilecek proje 45 kilometre uzunluğa sahip.

A+A-

Kanal İstanbul projesinin merakla beklenen güzergahı belli oldu. Proje Küçükçekmece Gölü-Sazlıdere Barajı-Terkos gölü’nün doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. 5 yılda tamamlanması planlanan proje 60 milyar TL yatırımla hayata geçirilecek. Proje inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. Güzergahla ilgili merak edilen tüm soruların yanılarını sizin için cevapladık. İşte 6 soruda Kanal İstanbul güzergahı...
1-) Kanal İstanbul kaç kilometre?
Yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul projesi Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Gölü'nün doğusunu takip ediyor. 


2-) Kanal İstanbul nerelerden geçiyor?
Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden ve sonrasında Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Terkos Gölü'nün doğusunda Karadeniz'e ulaşan alternatif güzergâhın İstanbul Boğazı'na alternatif su yolu Kanal İstanbul Projesi için en uygun güzergâh olduğu belirlendi.

3-) Kanal İstanbul'un ne kadarı hangi bölgeden geçiyor?
Kanal İstanbul güzergâhının yaklaşık 7 kilometrelik bölümü Küçükçekmece sınırları içerisinde, yaklaşık 3.1 kilometrelik bölümü Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6.5 kilometrelik bölümü Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28.6 kilometrelik bölümü ise Arnavutköy İlçesi sınırları içerisinde yer alacak.

 

4-) Kanal İstanbul, 3. havalimanına yakın mı ?
Karadeniz Konteyner Limanı, Kanal İstanbul’un kuzey girişinin doğusunda yer alacak. Planlanan liman ayrıca dünyadaki en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Yeni Havalimanı sınırında yer alıyor. Karadeniz Konteyner Limanı, Kanal İstanbul'la yapılması planlanan bir proje. 

5-) Kanal İstanbul kaç yılda tamamlanacak?
Çılgın proje 5 yılda tamamlanacak. 

6-) Kanal İstanbul projesiyle ada mı inşa edilecek?
Kanal İstanbul kapsamında kazıda çıkan malzemelerle Marmara Denizi'nden Karadeniz'e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.