Kamu Müteahhitlerini İflastan Kurtaracak Hamle!

Kamu Müteahhitlerini İflastan Kurtaracak Hamle!

Tasfiye başvuruları reddedilen müteahhitlere, sözleşmeleri başka müteahhitlere devretme ya da mevcut sözleşmelerindeki sürelerin uzatılması için yeni bir başvuru hak getirdi. Başvurular bakanlık tarafından 7 gün içinde sonuçlandırılıyor.

A+A-

Türkiye ekonomisi için en kötü zaman 2018 yılının ağustos ayında yaşandı. O günlerde yaşanan devasa dolar artışı yatırımcıların batmasına neden olurken en fazla da kamu müteahhitlerini etkiledi. Kamu müteahhitleri yaşanan dolar artışından dolayı batma noktasına kadar düşmüş ve ellerindeki kamu işlerini yapamaz hale gelmişlerdi.

ON BİNLERCE MÜTEAHİTİN BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Dolarda yaşanan artıştan dolayı demir ve çelik olmak üzere girdi fiyatlarının artması sonucu, kamudan ihaleyle iş alan on binlerce müteahhit iflasın eşiğine gelmiş durumdaydı. Maliyet artışlarından dolayı işlerini sürdüremeyecek durumda olan müteahhitler yoğun bir şekilde tasfiye başvurusunda bulundu. Fakat Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işi yaptıran kamu kurumları bu başvuruları reddetti.

23 TEMMUZ’DA YENİ KARARA İMZA ATILDI

Tasfiye talepleri reddedilen ve işi tamamlamaları istenen müteahhitlerin sayısının büyük bir rakama ulaşmasından sonra başvuru ve şikâyette bulunan müteahhitler için Hazine ve Maliye Bakanlığı 23 Temmuz'da yeni bir karara imza attı. Yeni kararla birlikte başvuruları reddedilen müteahhitlere sözleşmeleri başka müteahhitlere devretme ya da mevcut sözleşmelerindeki sürelerin uzatılması için yeni bir başvuruda bulunma hakkı getirdi.

15 GÜN İÇİNDE BAKANLIĞA BİLDİRİLECEK

Karara göre, müteahhitler halen devam eden sözleşmeleri için yeniden tasfiye talebinde bulunamayacak, fakat devir ya da süre uzatımı isteyebilecek. Müteahhitlerin başvurusu Hazine Bakanlığına sorulmadan doğrudan idareler tarafından olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlandıracak. Alınan kararlar 15 gün içinde bakanlığa bildirilecek.

MÜTEAHİTLER TAHAT BİR NEFES ALACAK

Farklı sebeplerden dolayı fesih talebi reddedilen zordaki müteahhitlere süre uzatımı ve devir hakkı verildi. Yeni hakla birlikte kamu müteahhitleri iflastan kurtularak işlerine devam edebilecekler. Yeni kararla birlikte tasfiye talebi reddedilen ve Ağustos 2018 öncesi piyasa şartlarıyla iş yapmaya mecbur bırakılan on binlerce yüklenici rahat bir nefes alacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.