İzmirliler İmar Barışı İçin 1 Milyar 867 Milyon TL Ödedi

İzmirliler İmar Barışı İçin 1 Milyar 867 Milyon TL Ödedi

İmar Barışı'nda Türkiye'deki en yüksek başvuru sayısı İzmir'den geldi. İzmir'de 1 milyon 500 bin kişi imar barışına başvururken bu başvurulardan devletin kasasına 1 milyar 867 milyon para girdi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren imar barışı uygulamasına başvurular devam ediyor. Geçtiğimiz yıl haziran ayında startı verilen imar barışına başvurular Haziran ayına kadar alınacak.

İmar barışında İzmir rekor kırdı. İzmir'deki başvurular 1 milyon 500 bini bulurken devletin kasasına da sadece İzmir'deki başvurulardan 1 milyar 866 milyon 878 bin 627 liralık kaynak aktarıldı.

İstanbul ve Ankara'yı geride bıraktı

Nüfusa göre değerlendirildiğinde 1 milyon 500 bin başvuru ile İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük illeri açık ara geride bıraktı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak, daha önce 31 Aralık 2018 olarak açıklanan son başvuru süresinin 15 Haziran 2019'a kadar uzatıldığını açıkladı. 

Yalan beyanda bulunanlar için suç duyurusu

İmar barışının 31 Aralık 2017'den önce yapılan ruhsatsız yapıları kapsadığını söyleyen Albayrak, vatandaşları yalan beyanda bulunmamaları konusunda da uyardı. İmar barışı kapsamına girmediği halde milat kabul edilen tarihten sonra yapılan ve uygulamadan yararlandırılmak istenen kaçak yapıların gerek il müdürlüğü gerekse ilgili belediyesi tarafından belirlendiğini söyleyen Albayrak, yalan beyanda bulunan vatandaşlar hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

1 milyon 500 bin başvuru

İmar barışı kapsamında 2 Ocak itibariyle 309 bin 397 yapı kayıt belgesi verildiğini açıklayan Albayrak, imar barışından yararlanan vatandaşlar için son ödeme tarihinin de 30 Haziran 2019 olduğunun altını çizdi. Vatandaşların imar affından yararlanabilmeleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak her türlü önlemi aldıklarını, vatandaşları doğru bilgilendirmek amacıyla il müdürlüğünde bilgilendirme masaları oluşturduklarını kaydeden Albayrak, İzmir'de başvuru sayısının 1 milyon 500 bini bulduğunu ve her geçen gün artış gösterdiğini belirtti. 

Son tarih 15 Haziran 2019

31 Aralık 2018 olan son başvuru süresinin vatandaşlardan gelen yoğun talep nedeniyle Bakanlık tarafından 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldığını söyleyen Albayrak, "İmar barışı başvurularında vatandaş beyanı esas olduğu için vatandaşlarımızın doğru beyanda bulunması hem kendileri hem de uygulamanın sağlıklı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için çok büyük önem taşıyor. Yasa 31 Aralık 2017 tarihini milat kabul ediyor. İmar Barışı bu tarihten önce yapılan yapıları kapsıyor. Bazı art niyetli kişiler bunu fırsat bilip yasa kapsamına girmediği halde belirtilen tarihten sonra yaptıkları kaçak yapıları sanki önce yapılmış gibi imar barışından yararlandırmak istiyor. Bu tür tespitler gerek il müdürlüğümüz gerekse ilgili belediyesi tarafından yapılmakta. Yalan beyanda bulunduğu tespit edilen vatandaşlarımızın hem başvuruları geçersiz sayılıyor hem de yalan beyanda bulundukları için haklarında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor. Yarın zor durumda kalmamaları için vatandaşlarımızdan gerekli hassasiyeti göstermelerini, başvurular esnasında doğru beyanda bulunmalarını önemli rica ediyoruz" dedi.

Yıkımlar sürüyor

Yasa kapsamına girmediği halde yalan beyanla yasadan yararlandırılmak istenen yapılara ilişkin tespit ve yıkım çalışmalarının da hızla devam ettiğini söyleyen Albayrak, düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların E-devlet üzerinden kolaylıkla başvurularını yapabileceklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.