İzmir'in Trafik Sorunu Nasıl Çözülecek?

İzmir'in Trafik Sorunu Nasıl Çözülecek?

Son dönemde artan İzmir trafiğini değerlendiren Tunç Soyer, pandemiyle beraber özel araç kullanımın arttığını belirtti. Soyer, İzmir'in trafik sorununu çözmek için hayata geçirecekleri projelerden de bahsetti.

A+A-

Pandemi ile beraber trafikteki araç yoğunluğu artınca İzmir’in her saatinde trafik oluşmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, trafik sorununun neden kaynaklandığını trafikteki araç sayılarıyla beraber ayrıntılı olarak açıkladı. Trafik sorunu ile ilgili yol haritasını da paylaşan Soyer deniz ulaşımı ve raylı sistem projeleri hakkında bilgi verdi.

Soyer konuyla ilgili olarak şunları paylaştı:

Ulaşım sorununun olağan dışı biçimde yoğunlaştığına tanıklık ediyoruz, içinde yaşıyoruz. Ön göremediğimiz bir trafik yoğunluğu var. Rakamlar bize ne kadar muazzam artış olduğunu gösteriyor. Örneğin; toplu taşıma rakamlarımız pandemi öncesinde Mart 2020 döneminde günlük 1 milyon 900 bin iken, bugün 950 bin düzeyinde. Toplu taşımayı kullanma oranında yüzde 50 düşüş var. İzmirli hayata devam ediyor ama toplu taşıma kullanmıyor. Bisikleti de maalesef kullanmıyorlar. Özel araç kullanımını tercih ediyorlar. Bu konu ile ilgili size bir örnek vereyim. Nisan 2020 döneminde 660 bin günlük araç trafikte iken, Mayıs 2021’de bu rakamın 1 milyon 440 bin olduğunu görüyoruz. Rutin artış hızının çok üstünde bir artıştan bahsediyoruz.

RAYLI SİSTEM VE DENİZ ULAŞIMI 

Bu sorunun çözümü için birincisi deniz ulaşımını teşvik edecek çalışmalar yürütüyoruz. Yeni feribotlar ve vapur kiralıyoruz. Seferleri 15 dakikada bire düşürerek, çok fayda sağladık. Önümüzdeki günlerde denizi daha yoğun kullanacağız. 

İkincisi yeni raylı sistem ihalelerine çıkıyoruz. Bu konudaki ilk ihale Otogar-Pınarbaşı-Kemalpaşa. İkincisi Tepeköy İZBAN hattı için ihaleye çıkacağız. Bir üçgen düşünün. Ödemiş-Bayındır-Tire-Tepeköy… Ring şeklinde Tepeköy’ü bağlayacak. Üçüncüsü Girne Tramvayı. Aslında dördüncüsü ve beşincisi de var. Aliağa-Bergama’ya hafif raylı sistem yapılacak. Bir de metronun Güzelbahçe’ye uzaması. Ama bu son ikisi şu an yapılacak işler değil yani öncelikle ilk iki sene içinde değil. Diğer üçü hemen düğmeye bastığımız işler. Şu anda bunun için çalışıyoruz.

TRAFİĞE NEFES ALDIRACAK DÜZENLEMELER

Boğaz Köprüsü’nden günde 183 bin araç geçiyor. Altınyol’dan ise günde 200 bin araç geçiyor. O yola alternatifler oluşturuyoruz. 3 tane kavşak düzenlenmesi yapıyoruz. Onun İZBAN altından, Gıda Çarşısı’ndan bir alt geçişle geçişini projelendiriyoruz. İzin geldi. Sıkıntımız yok. Kısacası; nefes aldıracak dokunuşlar, kavşak düzenlemesi, alt geçitler, üst geçitler üzerinde çalışıyoruz. Bir yandan deniz trafiğini arttırmayı hedefliyoruz. Bir yandan bisiklet ulaşımını özendirmeye çalıyoruz. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum