İzmir'de Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Tam Gaz Devam ediyor

İzmir'de Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Tam Gaz Devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerine ve deprem konutlarının inşasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

A+A-

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'de depremzedelerle, TOKİ şantiye işçileriyle ve AFAD çalışanlarıyla Bayraklı'da sokak iftarında bir araya geldi. 

Soylu ve Kurum, programdan önce, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın yerine yapılan konut alanında kurulan iftar sofralarını tek tek dolaştı ve vatandaşlarla konuştu.

Murat Kurum, burada gerçekleştirdiği açıklamada, İzmir depreminde yaşamını yitiren 117 vatandaşı bir defa daha rahmetle andığını dile getirdi. 

İzmirlilerle dertleştiklerine, hasret giderdiklerine dikkat çeken Kurum, "Deprem sırasında burada hep beraberdik. Sizlerle beraber kardeşlerimizin yaralarını sardık. İşte bu nedenden yaklaşık 4 ay sonra yeniden, istiklalimizin tapusu, istikbalimizin teminatı bu aziz kentte bulunmaktan; çok büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Buradan 5 milyon İzmirliye sonsuz sevgilerimi, muhabbetlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

- VERDİĞİMİZ SÖZLERİ UNUTMADIK

Hüznü ve acıyı da paylaşarak azalttıklarına vurgu yapan Murat Kurum, "İşte burası Bayraklı. Bundan tam 2 yıl önce bu sokaklarda, toz duman içinde bir oraya bir buraya koşturuyorduk. O günleri unutmadık. O gün verdiğimiz sözleri hiç unutmadık" diye konuştu ve yaşamları yeniden başlatmak amacıyla vatandaşlara söz verdiklerine dikkat çekti. Kurum, TOKİ ile İzmir tarihindeki en büyük deprem dönüşüm çalışmasına start verdiklerine dikkat çekti.

Hiç zaman kaybetmeksizin 5 bin 400 bağımsız birimin planlamasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurum, "Yapımına süratle başladık. Bir taraftan vatandaşlarımız taşıdık, bir taraftan onlara sağlam, güvenli yine barınma imkanlarını sunduk. 1 sene bile bitmeden, 26 Kasım 2021 tarihinde yaptığımız toplam 741 bağımsız bölümü de sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle depremzede kardeşlerimize teslim ettik." açıklamasında bulundu.

Konutların inşasında çalışanlarla iftar sofrasında buluştuklarını belirten Kurum, onların çabalarıyla bütün projeleri etap etap tamamladıklarının altını çizdi. 

- Rezerv konutları mayıs sonu teslim ediliyor

Hemen hemen her gün yeni konut teslimlerini gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Kurum, "Bayraklı'da yerinde dönüşüm kapsamında 1404 konut, 289 iş yerini yapıyoruz. Bunlardan 723 konut ve 164 iş yerini bitirdik. Vatandaşlarımıza teslim ettik" dedi ve bir müjde paylaşmak istediğini belirtti. 

Gelecek ay itibarıyla 681 konutu daha hak sahiplerine teslim etmeye başlayacaklarını aktaran Kurum, "Bayraklı merkezinde dönüşüm alanında evine girmemiş depremzede kardeşimiz kalmayacak. Yine burada, rezerv konut kapsamında 3 bin 657 konut, 52 iş yeri yapıyoruz. Rezerv konutlarımızın da teslimine mayıs sonu itibarıyla başlayacağız" şeklinde konuştu. 

"İnşallah etaplar halinde yıl sonuna kadar tüm konutlarımızı İzmirli kardeşlerimize teslim etmenin, mutluluğunu yine sizlerle, hep birlikte yaşayacağız" diyen Murat Kurum, konutların inşasında görev yapan personele, AFAD, UMKE, Türk Kızılay, emniyet güçlerine teşekkürlerini iletti. 

- Kentsel dönüşüm projeleri

Bakan Kurum, İzmir'in deprem riskini bertaraf etmek için kent merkezindeki şehir tarihinin en büyük dönüşüm projelerinden birine imza attıklarına ve 5 bin 400 konutluk bağımsız bölümü olan projenin yılın sonuna kadar teslim edileceğine vurgu yaptı.

Deprem dönüşümüyle ilgili konutların da inşasına devam ettiklerini dile getiren Kurum, "Bu çerçevede, Seferihisar'da bulunduğumuz alanda yaklaşık 1050 bağımsız bölümden oluşan, zemin artı 3 katı geçmeyen, yerel mimariye uygun, Bodrum kayrak taşıyla kaplanmış, bölgenin renklerini, dokusunu yansıtan projemize ilişkin de 22 bin başvuru aldık. Kuralarını çektik ve yakın zamanda vatandaşlarımızla sözleşmemizi imzalayacağız. Bu yıl sonunda da buradaki konutlarımızı teslim ediyor olacağız" şeklinde konuştu.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde TOKİ Başkanlığı aracılığıyla İzmir'de projelerin hayata geçirildiğine vurgu yaparak, "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500 ki bunun maddi değeri baktığınızda yaklaşık 9 milyar liralık yatırımı İzmir'imize yaptık ve bu noktada vatandaşlarımıza teslim ettik" açıklamasında bulundu.  

"Şu an devam eden konutlarımıza baktığımızda yaklaşık 10 bin 200 bağımsız bölümden oluşan konutlarımız da devam ediyor" diyen Kurum, İzmir'e Biz  deprem riskini bertaraf etmek için her yerinde dönüşüm anlayışıyla proje gerçekleştirme sözü verdiklerinin altını çizdi.

Dönüşümle ilgili olarak belediyelerin de elini taşın altına koymasının gerekli olduğunu aktaran Kurum, "Bu süreci hep birlikte yönetmemiz gerekiyor. Burada belediyelere de çağrım, bu noktada yapılması gereken her türlü dönüşüm projesinde işin içine girmeleridir" dedi ve Bakanlık olarak her türlü destekte bulunduklarını ve bulunacaklarını ifade etti.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum