İzmir Ticaret Odası’nda İmar Barışı Masası Kuruluyor

İzmir Ticaret Odası’nda İmar Barışı Masası Kuruluyor

İzmir Müteahhitler Derneği ve İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Yapım Onarım Komitesi tarafından  düzenlediği İmar Barışı, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Mesleki Yeterlilik Belgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

A+A-

İzmir Ticaret Odası meclis toplantı salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında Çevre Şehircilik İzmir il müdürü Selahattin Varan imar barışıyla ilgili merak edilen soruları cevapladı. İzmir’de imar barışı konusunda 160. Bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdiğini belirten Varan, il müdürlüğü binasında kurulan imar barışı masasında 150 kişinin hizmet verdiğini söyledi.

imar-barisi-toplantisi-001.jpg

Selahattin Varan, 80 bin üyesi bulunan İzmir Ticaret Odası binasında da imar barışı masası açacaklarını, bu masanın 9 Temmuz pazartesi günü hizmete gireceğini söyledi.

ismail-kahraman-001.jpg

İMAR BARIŞI KONUSUNDA ÇOK FAZLA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman, “İzmir’de yok olan birlikte çalışma kültürünü yeniden hayata geçiriyoruz. İmar barışı ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. İmar affı diyenler var. Bu kanunun amacı riskli yapıları kayıt altına almak ve kentsel dönüşüme bütçe ayarlamak. İl müdürümüz Selahattin Bey bu konuda bizi bilgilendirecek. Katıldığınız için teşekkür ederim” dedi.

selahattin-varan-002.jpg

İŞ SAĞLIĞI VE MYB KONUSUNU DÖRT DÖRTLÜK ŞEKİLDE HAYATA GEÇİRMELİYİZ

Kanunlar çıkıp yürürlüğe giriyor ama tabanda yayılması için zamana ihtiyaç oluyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin yürürlüğe girmesinden bu yana birçok bahane ve gerekçeyle öne sürülerek alınması ertelendi. Bakanlık teşvikler veriyor. Mesleki yeterlilik sınavına giren ve belgeyi almaya hak kazananların sınav ücretini bakanlık veriyor. Müteahhit ve yapı denetimlerin çok ciddi sorumlulukları var.  Mesleki Yeterlik Belgesi’nin alınması çok değil. İş güvenliği ve Mesleki Yeterlilik konusunda müteahhit ve yapı denetim şirketlerimize büyük görev düşüyor. Zaman içerisinde dör dörtlük bir şekilde hayata geçirmeliyiz.

KANUNDA BAZI KONULAR HALA AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMAMIŞ

İzmir’de yapılaşma stokunun yüzde 60-65’i kaçak. İmar barışı konusunda Bu 160’ıncı toplantımız oluyor. Bu bilgiyi birinci ağızdan vermek durumundayım. Ticaret Odası’na ikinci gelişimiz. Muhtarlıklarımızın tamamına ulaştık. Bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Kanunda bazı yerler hala açıklığa kavuşturulmamış. Biz gördüğümüz eksiklikleri bakanlığımıza iletiyoruz. Amacımız vatandaşlarımızın sorunlarının tamamını çözüme kavuşturmak.

selahattin-varan-imar-barisi.jpg

DİZLERİMİZİ DÖVMEYELİM, ÖNLEM ALALIM

İzmir’de en yeni imar planlarını 25-30 yıllık. Bu siyaset meselesi değil. Planın olmadığı yerde kargaşa oluyor. Vatandaşlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Memnun olanlar var, olmayan var. Planlar sadece bir kısım alanı kapsayacak şekilde değil, bütüncül olmalı. Sadece şehir merkezinde sıkışmak yerine yayılması gerekiyor. Vatandaşların ihtiyacını karşılamalı. Bakanlığımızın ve yerel yönetimlerimizin derdi planlar olmalı. Bakanlığımız kentsel dönüşümde önemli çalışmalar yapıyor. Vatandaşlarımızın memnun olacağı projeler hayata geçireceğiz. Yüzde 65’i kaçak olan bir ilde depremde dizlerimizi dövmekten başka çaremiz yok. Biz dizlerimizi dövmeyelim önlem alalım diyoruz. Bir an önce bütün şehirlerin dönüşümünü sağlamalı ve depreme dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz. Deprem olduğunda vatandaş evinde keyifle kahvesini içmeye devam etmeli.

İZMİR’DE 1 MİLYON 500 BİN BİNA İMAR BARIŞINDAN FAYDALANACAK

Bugün Türkiye’de 26 milyon yapı stoku var. Bunun yüzde 50’si imar barışına konu oluyor. İzmir biraz daha yukarda. İzmir’de bu oran yüzde 60-65 düzeyinde. İzmir’de 2,5 milyon yapı stoku var. 1 milyon 300 bin ile 1 milyon 500 bin yapının imar barışına konu olacağını sanıyorum. Yıllardan beri insanlar kaçak yapılarına elektrik ve su bağlatmak için müdürlüğümüze geliyor. Bu sorunlar çözülmüyor ama yine mesai harcamak durumunda kalıyoruz. Bu hem bizde hem de vatandaşlarımızda stres yaratıyor. Elektrik ve suyunu alamayanlar imar barışı ile elektrik ve su bağlayabilecek. İmar barışı sembolik değerler ödeyerek karşılıklı el sıkışma demek. Devlet vatandaşıyla el sıkışıyor. Kurumumuzda 25-30 masamız var. 150 arkadaşımız bilgilendirme yapıyor. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı imar barışı konusunda bilinçlendi. Vatandaşımız sistemi çalıştırıyor. Bazen yanlışlık yapanlar oluyor. Biz bunları düzeltiyoruz.

İZMİR TİCARET ODASI’NDA İMAR BARIŞI MASASI KURULUYOR

İzmir Ticaret Odası’nın 80 bin üyesi var Biz burayı boş bırakmak istemiyoruz. Pazartesi günü ticaret odasında barış masası kuracağız. Vatandaşlarımız İzmir Ticaret Odası’ndan yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunabilecek. Çevre Şehircilik il müdürlüğümüzde 25-30 masamız var. PTT ile görüştük. Onlar da bir arkadaşı görevlendirdi. Vatandaşlarımız il müdürlüğüne geldiğinde buradan e-devlet şifresini de alabiliyor.

İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri dernek başkanı Oktay Ergeç ve İş Sağlığı ve güvenliği uzmanı Mutlu Burak Paksoy Sağlık güvenlik planı konusunda bilgilendirmede bulundu.

ozgur-bildirici.jpg

İŞ KAZALARININ TÜRKİYE'YE YILLIK MALİYETİ 80 MİLYAR TL

Ölümlü iş kazalarının en çok inşaat sektöründe yaşandığını ifade eden Çevre Şehircilik İzmir il Müdürlüğü Yapı denetim şube müdürü Özgür Bildirici, "Türkiye’de her 3 ölümlü kazadan biri yapı işlerinde. En fazla ölümlü kaza inşaat sektöründe. İş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ilk 3 sıradayız. İş kazalarının ülkemize yıllık maliyeti 80 milyar TL. Bu bütçe milli eğitim bakanlığı bütçesine eşit" dedi.

USTA SORUNUMUZ VAR

Mesleki yeterlilik konusunda açıklamalarda bulunan Özgür Bildirici Mesleki yeterlilik belgesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bildirici, "Ortada usta sorunumuz var. Biz ustalık belgesi veriyorduk. Bizim verdiğimiz ustalık belgeleri geçersiz oldu. Mesleki yeterlilik belgesi verme yetkisi Mesleki Yeterlilik Kurumu’na verildi ve zorunlu hale getirildi. Mesleki yeterlilik konusunda yetkilendirilmiş kurumlara müracaat yapılarak belge alınabiliyor" sözlerini kullandı. 

Bildirici, Mesleki Yeterlilik Belgesinde devletin verdiği teşvikleri de anlattı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.