İzmir Ticaret Odası Yeni Binasının Temeli Atıldı

İzmir Ticaret Odası Yeni Binasının Temeli Atıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) yeni hizmet binasının temeli atıldı. 7 kat olarak Kordonda inşa edilecek binanın inşaatı Ekim 2017’de tamamlanacak. Temel atma töreninde konuşan İZTO başkanı Ekrem Demirtaş yeni bina ile ilgili bilgi verdi.

A+A-

Kordonda mülkiyeti İzmir Ticaret Odasına ait olan Palas Otel yanındaki arsada inşa edilen yeni hizmet binasının temel atma töreni İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve İzmir iş dünyasından birçok temsilcinin katılımıyla gerçekleşti.

SÜRECİ ANLATTI

İZTO başkanı Ekrem Demirtaş hizmet binasının yapılması kararının alındığı süreci anlattı. Demirtaş konuşmasında şunları dile getirdi,  “Odamız 1985 yılında kurulmuş 131 yıllık bir çınar. Burada dördüncü binamızın temelini atıyoruz. İlk binamız büyük İzmir yangınında kül oldu. 1985’te şimdi oturduğumuz binayı yaptık. Bu bina bize yetmemeye başladı. Karşımızdaki iş hanını aldık o da yetmedi. Meclisimizde yeni bina yapma kararı aldık. Yer için 3 alternatifimiz vardı. İnciraltı, yeni kent merkezi ve şimdi temelini attığımız yer. Üyelerimize anket yaptık, meclisimizde oyladık  ve mülkiyeti bizde olan bu arsaya yapmaya karar verdik. 2014 Eylülde meclis burada yapılmasını oybirliğiyle karar aldı. Yeni binanın projesi için 10 mimarlık bürosuna talepte bulunduk Mimar Turgut Çıkış ve Ahmet Bayar’a ait proje seçildi.”

19. YÜZYIL SONUNDAKİ KORDON MİMARİSİ KULLANILACAK

Binanın Kordona bakan cephesinin 1922 büyük İzmir yangınında kül olan tarihi sporting binası cephesiyle aynı olacağını belirten Demirtaş, “Bugüne kadar Kordon’u koruyamadık. Kordon’daki eski mimariyi binamızın kordon cephesine ilave ediyoruz. 19 yüzyılın sonunda yapılan sporting kulübünün ön cephesini olduğu gibi uyarlamaya çalıştık. 1922 yangınında yanan bu tarihi binaya benzeteceğiz. Umuyoruz ki o binayı canlandıracaktır. Mülkiyeti odamıza ait olan bu gayrimenkulümüz 1945 yılında tüccar kulübü, 1962 yılında iş merkezi ve NATO mensuplarının kaldığı otel olarak kullanıldı. NATO’nun askeri gücünü azaltmasıyla tamamen İşhanı oldu. Şimdi ise Odamızın yeni hizmet binası olacak”

BİNADA NELER OLACAK?

Binanın inşaat ruhsatı Aralık 2015’te alındı. 1462 arsa alanı 12028 metrekare inşaat alanı üzerine 7 katlı ve tek blok olarak inşa edilen bina 7 kattan oluşacak. Temel çalışmasında 37 bin 500 metreküp toprak çıkarılarak 17 metre kazıldı.  166 fore temel kazık çakıldı. Bin ton demir çelik boru ile yandaki binaların zarar görmesi engellendi. Akıllı bina olarak tasarlandı ve son teknoloji kullanıldı. Binanın zemin katı sergi salonu ve üye işlemleri için kullanılacak. Çok amaçlı kullanılabilir meclis salonu, seminer salonları, toplantı salonları, vilayet tarihi müzesi yer alacak. Binanın kordon cephesinde başkanlık, konuk ağırlama ve yönetim birimleri olacak. Binanın 29 Ekim 2017’de açılışının yapılması planlanıyor

İLK KİRACISI AMERİKAN TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ

7 katlı binanın 4 katı İzmir Ticaret Odası kullanacak. 3 Kat ise İzmir’deki sivil toplum kuruluşları, konsolosluklar ve ticari kuruluşlara kiralanacak. Amerikan Ticaret müşavirliği ilk kira sözleşmesi imzalayan kurum oldu.

BÜYÜKŞEHİR’İN DE YENİ BİR BİNAYA İHTİYACI VAR

Demirtaş’tan sonra mikrofonu alan İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir çok büyüdü. İzmir’deki başta Büyükşehir belediyemiz olmak üzere hiçbir kuruma binası yetmiyor. Bizim ve daha birçok kurumun yeni binaya ihtiyacı var. İzmir Ticaret Odası bu konuda öncülük yaptı” dedi. Kocaoğlu fuarcılık konusunda İzmirli iş adamlarından destek istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.