İzmir İmar Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Reddedildi

İzmir İmar Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Reddedildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı imar yönetmeliğini ikinci kez veto etti.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Ocak ayında geçen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen “İzmir İmar Yönetmeliği” ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bakanlık, Danıştay kararları olmasına rağmen İzmir’den kendilerine gönderilen yönetmelikte bulunan maddelerin uygun olmadığına karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Yasin Kalem imzalı gönderilen yazıda 15 madde halinde düzeltilmesi istenen işlemlerin altı çizildi. Büyükşehir Belediyesi’ne iade edilen yönetmelik maddelerinin tekrar revize edilmesi ve meclisten kabul edilerek tekrar iletilmesi istendi. Büyükşehir’in İzmir’e özel olması için hazırlayıp gönderdiği yüzme havuzları, teraslar ve birçok açık alana ilişkin durumları içeren maddeleri Danıştay kararları gerekçe gösterilerek iade edilmiş oldu.

UZUN UĞRAŞLAR SONUCUNDA HAZIRLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 14 ilçe belediyesi, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği’nin temsilcilerinden oluşan İmar Yönetmeliği Revizyonu Çalışma Komisyonu kurmuştu. Komisyon Eylül 2019 ile Aralık 2019 arasında 12 toplantı yaparak İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağını yeniden hazırladı. Ocak 2020’de AK Parti, CHP ve MHP’li meclis üyelerinin de onayı sonrasında oy birliğiyle kabul edilen yönetmelik için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer meclis üyelerine teşekkür etmişti.

İŞTE O MADDELER…

Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne maddeler halinde yönetmelikteki çekinceleri ve düzenlenmesi gerekenleri iletti.

-Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde (PAİY) Aplikasyon Krokisi tanımı Danıştay kararına göre 11.03.2020 tarihinde değiştirilmiştir. Tanımlar değiştirilemeyen hükümlerden olduğundan İzmir İmar Yönetmeliği’nde de aynı tanım konulmalıdır.

-Uygulama projeleri tanımı değiştirilmiş. Tanımlar değiştirilemeyen hükümlerden olduğundan İzmir İmar Yönetmeliğinde de aynı tanım konulmalıdır.

-Yapı kullanma izin belgesi tanımına “Ekteki forma uygun olarak düzenlenen” ifadesi eklenmeli.

-Emsal harici alanlara; ortak alan olmayan teras çatılar, AVM’ler haricindeki boşluklar, galeri boşlukları, açık yüzme havuzları, zemin terasları, avlu ve iç bahçeler gibi yeni alanlar getirilmiştir. Emsal, değiştirilemeyen hükümlerden olduğundan İzmir İmar Yönetmeliği’nde de aynı tanım konulmalıdır.

-Yıkıntı Atıkları yönetmeliğinin hükümleri yazılmış. İmar Yönetmeliği konusu olmadığından çıkarılmalıdır. -18. Madde uygulama Yönetmeliğine (Parselasyon) aykırı hükümler yazılmış. İmar Yönetmeliği konusu olmadığından çıkarılmalıdır.

-Kamu yapıları, eğitim tesisleri, sosyal tesislerde planla emsal verilmemiş ise E=2 alınır gibi hüküm konmuş. Emsal değiştirilemeyen hükümlerden olduğundan İzmir İmar Yönetmeliği’nde bu hüküm çıkarılmalıdır.

-Karma kullanımlarda konut oranı %30’u aşamaz hükmü konmuş. Danıştay bu hükmü PAİY de iptal ettiğinden Danıştay kararına uyulmalıdır.

-Taban alanında açık yüzme havuzu ve zemin terasına istisna getirilmiş. Danıştay bu hükmü PAİY de iptal ettiğinden Danıştay kararına uyulmalıdır.

-Kapıcı dairelerine emsal istisnası getirilmiş. Danıştay bu hükmü PAİY de iptal ettiğinden Danıştay kararına uyulmalıdır. -Bina giriş holleri ve kat hollerine emsal istisnası getirilmiş. Danıştay bu hükmü PAİY de iptal ettiğinden Danıştay kararına uyulmalıdır.

-Bina rölövesi tanımı getirilmiş. Yönetmelikteki başka bir tanım olan Aplikasyon krokisi ile çakıştığından, Bina rölevesi tanımı çıkarılmalı ya da değiştirilmelidir.

-Kanal ruhsatnamesi tanımı getirilmiş. İZSU Yönetmeliği hükmü olup İmar Yönetmeliği konusu olmadığından çıkarılmalıdır.

-Katılım belgesi tanımı getirilmiş. İZSU Yönetmeliği hükmü olup İmar Yönetmeliği konusu olmadığından çıkarılmalıdır.

-Umumi Hizmet alanı tanımı değiştirilmiş. Tanımlar değiştirilemeyen hükümlerden olduğundan İzmir İmar Yönetmeliğinde de aynı tanım konulmalıdır.
 

Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.