İstanbul'da Ortalama Kira Bedeli 6 Bin 360 Lira

İstanbul'da Ortalama Kira Bedeli 6 Bin 360 Lira

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) şehirdeki konut krizine ilişkin bir değerlendirme yayımladı. Çalışamaya göre İstanbul'da ortalama kira bedeli 6 bin 360 lira olarak açıklandı.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), kentteki "konut krizi"ni analiz etti. 

İstanbul İstatistik Ofisi’nin İstanbullu kiracılar ile yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da mevcut kiracılar için bir senelik kira artışının yüzde 45,48 olduğuna dikkat çekilen raporda, "Aynı araştırma kapsamında, yeni kiralık konut ücretlerinin geçen yıla kıyasla yüzde 161,4 oranında artış gösterdiği ortaya çıktı. İstanbul’da yeni kiracılar için ise ortalama kira bedeli 6.360,37 TL olarak hesaplandı" denildi. 

Raporda, 2022 Şubat ayında konut fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,3 arttığı hatırlatılırken, konut kira ve satış fiyatlarında yaşanan artışın; her ev değişiminde artan kira uçurumu, yeni ev bulamama gibi sorunlar sebebiyle kişilerin kiraya çıkma, ev bulma sürecinde ekonomilerini zorlayan bir durum olarak düzenli ve tedirgin edici bir mücadele alanı yarattığı belirtildi. 

İstanbul İstatistik Ofisi tarafından İstanbullu kiracılar ile yapılan araştırma kapsamında, kira artışı sürecinde ev sahipleri ile sorun yaşayan kiracıların oranının yüzde 38,7 olduğu ortaya çıktı. Ek olarak, gelecek sene de aynı oranda kira artışı yapılması durumunda kiracıların yüzde 85,1’inin kirasını karşılamakta güçlük çekeceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.