İstanbul’da Konut Satışları ve Fiyatları Arttı!

İstanbul’da Konut Satışları ve Fiyatları Arttı!

MINTLAB tarafından hazırlanan İstanbul Konut Piyasası Raporu'nda, İstanbul'da konut toplam getirisi finansal yatırım araçlarını geçti. Yine aynı rapora göre İstanbul'daki konut satışları ve fiyatları artış gösterdi.

A+A-

SON BİR SENEDEKİ KONUT TOPLAM GETİRİSİ FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARINI GEÇTİ!

Mega kent İstanbul özelinde, Temmuz'da sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, aylık yüzde 3,22; yıllık ise yüzde 34,22 oranında gerçekleşti. Finansal yatırım araçlarındaki getirilerle karşılaştırıldığında da konut yatırımlarının toplam getirisi son bir senede en yüksek getiriyi elde etti. Diğer bir yandan Temmuz'da mega kent İstanbul’daki konut yatırımlarının senelik reel getiri ise yüzde 12,84 düzeyinde. MintLab'ın Ağustos ayı için “TCMB İstanbul Konut Fiyat endeksi” beklenti değerim 160,81 puan olarak açıklandı. (aylık endeks değişim beklentisi: +%2,51).


İSTANBUL’DA KONUT TOPLAM GETİRİ ENDEKSİ TEMMUZ'DA 220,5 PUAN OLARAK GERÇEKLEŞTİ!

MintLab tarafından türetilen «Konut Toplam Getiri Endeksi», Temmuz 2021 itibariyle İstanbul kentigeneli için 220,5 puan şeklinde açıklandı. Getiri endeksindeki aylık artış oranı yüzde 4,09 olarak belirtildi. Endeks, sermaye kazancı ve kira getiriş dikkate alınarak oluşturuldu.

İSTANBUL’DA KONUT SATIŞLARI VE FİYATLARI ARTTI! 

Türkiye genelinde azalan konut satış sayılarının (%17 azalış) aksine, mega kent İstanbul’da Ağustos'ta konut satışları yüzde 28,60 oranında arttı. Aynı aydaki satışların yüzde 26’sı ilk el, yüzde 74’ü de ikinci el satışlardan oluşurken; ipotekli satışların payı yüzde 23 düzeyinde açıklandı. Yİne İstanbul’daki konut fiyatları Temmuz'da  6.942,00 TL/metrkekare ve 805 ABD Dolar/metrekare şeklinde ölçüldü. Yerel para bazında konut fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 oranında arttı. Amerikan doları karşılığı da yüzde 1 oranında azaldı. Diğer bir yandan, mega kent İstanbul’da Ağustos'ta yabancıya gerçekleştirilen konut satışları 2 bin 729 adet şeklinde olurken, açıklanan verilere göre, satışlar ülke genelinde yabancıya satılan konutların %47’sini oluşturdu. Yine o aydaki yabancıya satış düzeyi tarihsel ortalamadan 1.781 adet daha fazla olup, Ağustos ayı tarihsel olarak yabancıya en yüksek satışın gerçekleştirildiği ay oldu.

KUR ARTIŞI DESTEKLİ İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ ARTMAYI SÜRDÜRÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi olarak açıkladığı Temmuz ayı Türkiye geneli «İnşaat Maliyet Endeksi» verilerine göre, inşaat maliyetleri aylık yüzde 2,12 oranında, yıllık de yüzde 44,76 oranında artış gösterdi. İnşaat maliyet endeksi ile dolar kuru arasındaki korelasyon düzeyinin +0,98 şeklinde olması, kurdaki değişkenliğin inşaat girdi maliyetleri üzerinde mutlak etkin olduğu gerçeğini de gösteriyor.

İSTANBUL’DA KONUT FİYATLARI HANE TOPLAM NET HARCANABİLİR GELİRİNİN NE KADARI DÜZEYİNDE?

MintLab tarafından resmi olarak türetilen «Konut Fiyat-Hane Gelir Oranı» verilerine göre, mega kent İstanbul’da Temmuz'da  konut fiyatları ortalama hane halkı net harcanabilir gelirinin 2,75 katı olup eşik değer olan 3’ün altında kaldı.

KONUT KREDİ TAKSİTLERİNİN HANE GELİRİ İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 30 ORANINA ULAŞTI!

Konut fiyatlarının artış eğilimini sürdürdüğü ortamda, aynı oranda gelirlerin artmaması ve kredi faizlerinin aylık ortalama yüzde 1,5 düzeyinde seyretmesi, krediyle konut alımını daha zor duruma getirdi. Daha yüksek fiyatlar, konut alıcılarının daha büyük miktarda krediler almasını ve esasen senelerce her ay daha büyük oranda kredi taksiti ödemelerini zorunlu hale getiriyor. Bu süreci net olarak ölçümleyebilmek için MintLab tarafından türetilen «Konut Kredi Taksiti-Aylık Gelir Oranı» verileri masaya yatırıldığında Temmuz'da mega kent İstanbul’da ortalama gelire sahip hane halkı (TCMB tarafından ilan edilen ortalama satış fiyatı kullanılarak hesaplanan) bir konut alımında gelirinin yüzde 30'luk kısmını ayırmak durumunda kaldı. Aylık kredi faizinin yüzde 0,76 olduğu Temmuz 2020 tarihinde de bu oran yüzde 20 düzeylerindeydi.

SATILIK VE KİRALIK EV ARAMALARINDA ARTIŞ!

«Google Trends» Eylül ayı satılık ve kiralık ev arama istatistikleri masaya yatırıldığında, mega kent İstanbul genelinde satılık konut aramalarının bir önceki aya kıyasla yüzde 11,9 oranında; kiralık konut aramalarında da yüzde 4,3 oranında artış olduğu görülüyor. Açıklanan verilere bakıldığında hem kiralık konut aramalarında hem de hafta sonu ile tatil günlerinde arama sıklıklarının yoğunlaştığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.