İnşaattaki Kriz ve AB Kotası Demir Fiyatlarını Düşürdü

İnşaattaki Kriz ve AB Kotası Demir Fiyatlarını Düşürdü

İnşaat sektöründeki kriz ile yeni inşaatların başlamaması ve Avrupa'nın çelik ihracatına kota getirmesi, son 1 yılda yüzde 150 oranında zamlanan demir fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

A+A-

İnşaat sektöründe yaşanan ekonomik kriz yeni inşaatların başlamasını engelliyor. İnşaat firmaları 2019'da konut stoklarını bitirmeyi hedeflerken 2018'in ikinci yarısında ve 2019'da başlaması planlanan projelerin birçoğu ertelendi. 

Demir ve beton fiyatları da inşaat sektöründeki daralma ile gerilemeye başladı.

Geçtiğimiz yıl 4 bin 400 TL'ye kadar yükselen demir fiyatları 3 bin TL'nin altına indi. Demir fiyatlarının düşmesindeki en önemli neden iç pazardaki talep daralması. Öte yandan ABD'nin getirdiği ek gümrük vergisi ve Avrupa'nın çelik ithalatına kota getirmesi fiyatların daha da düşmesine neden oldu. İhracat için yeni pazar bulmakta zorlanan çelik üreticilerinin fiyatları daha da düşürmesi bekleniyor. 

ÇİMENTOCULAR ZAM YAPAMADI

2019 yılında çimentoya yüzde 40 zam yapacaklarını belirten üreticiler gelen tepkiler üzerine yüzde 40 zammı geri çekti. Ancak talepteki daralma çimento firmalarının hiç zam yapamamasına neden oldu. Çimento firmalarının yeni yılda zam yapamadıkları gibi geçtiğimiz yıldan daha düşük fiyatlarla satış yapmak zorunda kaldıkları öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.