Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

İnşaatın Gündemi Otopark Yönetmeliği Değil, FAİZ!

A+A-

Konut kredisi faiz ortalamasının yüzde 2,5’e ulaştığı, inşaat malzemelerinin döviz kurundan dolayı yüzde 30’dan fazla zamlandığı, demir fiyatlarının 4 bin 200 lirayı bulduğu bir dönemde müteahhitlerin tüm bu sıkıntıları göz ardı edilerek otopark yönetmeliğinin yürürlük tarihi öne alınıyor.

Bana sorarsanız bu inşaatın gündemini değiştirmeye yönelik atılmış bir adımdan başka bir şey değildir.

Şu anda inşaat sektörünün tek bir gündemi var o da yüksek faiz oranları ve inşaat maliyetleri.

İnşaat sektörünün geleceği açısından bu iki konuda çaba gösterilmeli.

Faizlerin çok artmasından, satışların yavaşlamasından ve inşaat maliyetlerinin çok yükselmesinden dolayı inşaatçılar yeni projeye başlayamıyor. Birçok inşaat firmasının projelerini ötelediğini duyuyoruz.

Yeni projelerin başlaması için uygun piyasa koşullarının oluşturulması gerekirken halen yönetmelik değişikleri ile uğraşmak kimseye fayda vermez.

Eğer faiz ve maliyet sorununu çözmezsek yönetmelik uygulayacak inşaatlar yapılamayacak.

***

22 Şubatta resmi gazetede yayınlanan bu yönetmelikteki bazı maddelerin değişmesi gerektiğini biz müteahhitler olarak talep ediyorduk. Özellikle otopark yapılması mümkün olmayan küçük parsellerde otopark zorunluluğuna bir çözüm getirilmesi konusunda taleplerimiz vardı. Nitekim talep ettiğimiz bazı değişiklikler kısmi olarak de yönetmelik değişikliğinde yer aldı.

Yönetmeliğin eksiği/fazlası var mı o başka tartışma konusu ama yönetmelik değişikliği yapmanın zamanı mı diye sormak lazım.

Yılsonunda yürürlüğe girmesi kararlaştırılan bir yönetmeliğin inşaat sektörünün bu en stresli döneminde yürürlük tarihinin öne alınarak 15 Eylül yapılması çok isabetsiz bir karar oldu.

Otopark sorununa çözüm getirelim, elverişli parsellerde her araç için bir otopark yapalım ancak önceliklerimizi unutmayalım.

Şu anda tek önceliğimiz inşaat sektörünü kurtarmak. Bakanlığın açıkladığı ‘Türkiye için kazanç vakti’ kampanyasının yükümlülükleri çok ağır olduğu ve bütün yük müteahhitlere yüklendiği için inşaat firmalarının yüzde 99’u bu kampanyaya katılamadı. Tüm müteahhitleri kapsayacak, devletin ve bankaların da fedakarlık yapacağı bir kampanya yapılmalı.

Konut stokları eridikten sonra müteahhitlik yasası çıkarılarak sektöre çekidüzen verilmeli.

Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü kurtarmaya yönelik hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hesaplar yapılması gerekiyor.

Şu anda kısa vadede ülkenin tek gündeminin üretim, inşaatın tek gündeminin faiz olması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.