İnşaat Sektöründeki Sıkıntılar Faiz İndirimi İle Aşılacak

İnşaat Sektöründeki Sıkıntılar Faiz İndirimi İle Aşılacak

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) yönetim kurulu başkanı İslam Yıldırım kamu bankalarının konut kredisi faizlerini 0,99’a indirmesini değerlendirdi.

A+A-

Son bir haftadır piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeleri değerlendiren İMDER başkanı İslam Yıldırım inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların faiz indirimi ile aşılacağını söyledi. Yıldırım yatırım yapmaya ve ülke ekonomisini kalkındırmaya devam edecekleri belirtti.

Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

SIKINTILARI AŞACAĞIZ

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra ziraat bankası ve Vakıfbank konut kredisi faiz oranlarını bir 0,99’a indirdi. İnanıyoruz ki özel bankalarımız bu duruma kayıtsız kalmayacak onlar da kademeli olarak faiz indirimine gideceklerdir. 2015 yılı şubat ayından bu yana Merkez Bankası ilk kez faiz indirimine gitti. Son bir yıldır inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların bu faiz indiriminden sonra biraz aşılacağını düşünüyoruz.

VATANDAŞ DÖVİZ BOZMAK İÇİN KUYRUĞA GİRİYOR

 Merkez Bankası faiz indirimi sinyali verdikten sonra dolar yükselir dalgası oluştu.  Lakin Merkez Bankası’nın faiz indiriminden sonra dövizde de aşağı yönlü bir hareket olunca vatandaşlarımız elindeki dövizi boz durmaya başladı.  İki gündür Çankaya bölgesindeki döviz bürolarını geziyorum. Gördüğüm manzara beni umutlandırdı. Vatandaşlarımız döviz bozdurmak için sıraya giriyor. Faiz ve dövizdeki düşüş Türkiye ekonomisinin önümüzdeki aylarda hareketleneceğinin ve iç piyasanın canlanacağının bir göstergesi. Geçtiğimiz yıl döviz kurundaki dalgalanma ve faizlerin yükselmesi neticesinde inşaat sektörü adeta durma noktasına gelmişti. Yapılan araştırmalara göre inşaat sektöründe çalışan sayısı 2 milyona yakın. İnşaat sektörünün 200 sektörü de hareketlendiren bir sektör olduğunu hesaba kattığımızda ülke ekonomisinin yanı sıra işsizliğin azaltılması noktasında inşaat sektörü Türkiye’nin olmazsa olmazıdır.

‘BETON EKONOMİSİ’ YAFTASI ALGI OPERASYONUDUR

Bazı art niyetli insanların inşaat sektörüne ‘beton ekonomisi’ yaftasını yapıştırmaya çalışsa da inşaat sektörü Türkiye’nin büyümesine her zaman katkısı olan bir sektördür. İnşaat sektörüne sadece demir ve beton ile özdeşleştirmek bir algı operasyonudur. Bugün mimarlarımız, mühendislerimiz, harita mühendislerimiz, makine mühendislerimiz ve milyonlarca sektör çalışanlarımız inşaat sektörünün paydaşlarıdır. Müteahhitler olarak tüm paydaşlarımızla beraber bu sektörün gelişmesi ve ülke ekonomisine katkı noktasında yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.

ÖZEL BANKALARDAN DA FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUZ

Bizler İMDER olarak son bir haftada yaşanan olumlu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ülke ekonomisine olan güvenin önümüzdeki aylarda daha da artacağını umuyoruz. Merkez Bankası’nın almış olduğu karardan dolayı sektörümüz adına Merkez Bankası para politikaları kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Kamu bankalarımızın başını çektiği faiz indirimlerinin diğer özel bankalar tarafından da kısa zamanda indirime gitmesini bekliyoruz.

KONUT İHTİYACINI ERTELEYENLERE TAVSİYE

Kamu ve özel bankalarımızın faiz indirmesi neticesinde sektör temsilcisi arkadaşlarımızın elinde şişen konut stoklarının 2020 Nisan ayına kadar Türkiye döneceğim tükeneceğini tahmin ediyoruz. Özellikle konut alma ihtiyacı erteleyen vatandaşlarımıza naçizane tavsiyem şudur; son bir yılda artan inşaat maliyetlerinden etkilenmeden bir an önce ihtiyacı olan konutların almalıdır. Bundan sonra inşa edilecek konularda şu anda ki mevcut fiyatlardan almaları mümkün değildir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.