İnşaat Sektöründeki Düzenlemeler Oldukça Pozitif

İnşaat Sektöründeki Düzenlemeler Oldukça Pozitif

NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur Bloomberg HT'ye inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Erden, son dönemde yapılan düzenlemelerin sektöre pozitif yansıdığını belirtti.

A+A-

NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu. Timur inşaat sektöründeki yeni düzenlemelerin oldukça pozitif olduğunu ve uygulanmasının önemli olduğunu bildirdi. 

Büyüme rakamları geldi..Son çeyrekte yüzde 3 daralma var, 2018 genel büyümesi ise yüzde 2.6 oldu. Sanayi ve İnşaat sektörleri de en fazla daralan sektörler arasındalar; Sizin büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmelerinizi alalım?

Erden Timur: Türkiye için büyüme rakamlarının yüzde 4'lerin üzerinde olması lazım gerekiyor. Sonuçta demografik olarak genç bir nüfusa sahibiz. Ülkemiz de zor bir ekonomik konjonktürde bulunuyor, yılı yüzde 2.6 ile tamamladık, bu bizim için yeterli değil ama bundan daha iyi olamazdı zaten. 

2019'da sektör daha iyi performans gösterir mi? Sektör için nasıl bir sene olur?

Erden Timur: Makro ekonomiye çok bağlı; politik ve jeopolitik gündemimize çok bağlı, değişkenleri şu anda sabit tutarsak 2019 2018'den daha iyi olamaz. Makro ekonomik konularda FED'in yaptığı politika değişikliği gibi buna benzer değişiklikler olursa ekonomide 2019 daha iyi olabilir.

1 milyon 400 binlik konut satışıyla zaten Avrupa'da en çok konut satılan pazar Türkiye. OECD'de de ikinciyiz. Zaten bu sayının 800-900 binin üzerinde olması hayli yeterli bir rakam dolayısıyla bunun biraz dengelenmesi lazım. 

Yeni kanun çıktı, artık herkes her inşaatı yapamayacak; bir projeyi yapmak için o şirketin mali yapısına, tecrübelerine bakılacak..Herkes herşeyi yapamayacak. Nasıl yansır bu karar sektöre?

Erden Timur: Gayet doğru bir karar. Oldukça pozitif. Uygulanmasında da böyle net olunması önemli; bu sektörde tüketicinin tasarrufuna talip olduğu için aynen bankacılık gibi düzenlenmesi ve devletin düzenleyici rol üstlenmesi çok önemli. Bugünkü stoğun en önemli sebebi bundan önce sektörle uğraşmamış birçok firmanın ve kişinin bu alana girmesi. Bunun da en bilinen örneği Bağdat Caddesi oldu..

Bunun dünyadaki sistemi de böyle; sizin özkaynağınızın cironuzla oranına ve teknik yeterliliğinize bakılıyor. 

Mesela "Bina tamamlama sigortası" var biz yaptırıyoruz, fakat reasürörler bu işe girmiyor belki milli bir reasürans şirketi kurulacak, belki bu iş böyle olabilir. 

Sektör temsilcileri yapısal reformların yapılması gerektiğini söylüyor; ne gibi reformlar bunlar?

Erden Timur: Reform olarak müteahhitliğin belli kriterlere bağlanması, bina tamamlama sigortası uygulaması ve tabi ki kentsel planlama yapılması lazım. Biz NEF olarak bütün kentlere bir vizyon çalışması yaptık; mesela New York şehrinde bir yoğunluk regülasyonu vardır ve bu tür envanter çalışması olmazsa yanlış yere yanlış tarz bina yapılıyor. 

Alıcılar halen yüksek fiyatlardan şikayetçiler, neler söylersiniz?

Erden Timur: Ben diyorum ki tüketici dernekleri bağımsız bir kuruluş belirlesin, bu inşaat maliyetinin ne olduğunu İstanbul'da ve diğer şehirlerde bu kuruluş belirlesin, arsa maliyetini de çıkarsın, bu işin Türkiye'de ne kadara yapılabileceği belirlensin..Şu anda TÜİK rakamıyla inşaat maliyeti yüzde 30 artmış, böyle birşeyi zaten yansıtmak mümkün değil, pazar belli piyasa belli..


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.