İnşaat Sektöründe Bürokratik İşlemler Hızlanacak

İnşaat Sektöründe Bürokratik İşlemler Hızlanacak

Türkiye'de yeni hükümet sistemine geçilmesi ve inşaat sektöründen bir ismin Çevre Şehircilik Bakanı olarak atanması inşaat sektörünü hareketlendirdi. İnşaat sektörü temsilcileri yeni dönemde bürokratik işlemlerin hızlanacağına inanıyor.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi resmen başladı. Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak ekonomi yönetimi belirlendi. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, bürokratik vesayete son verecek adımlar atıldı. Peki, konut sektörü yeni kabine için ne diyor?

"Kurumlar dinamik bir yapıya kavuştu"

Celal Koloğu /İNTES Başkanı

GEÇMİŞ dönem deneyimini bugüne taşıyan, kurum yapılanmalarındaki değişiklikler ve yeni isimlerle tazelenen kabinenin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizi mutlu yarınlara taşıyacak hizmetlerde bulunacağına yürekten inanıyorum. Kabinede yer alan her biri kendi alanında deneyim ve bilgi birikimine sahip yeni Bakanlarımız ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız ekonomi, siyasi ve sosyal alanda yapılacak reformlara yeni bir dinamizm katacaklar. Deneyim ve taze kanı bir araya getiren yeni kabine umuyor ve inanıyoruz ki ekonomi başta olmak üzere reformlara odaklanacak ve Türkiye istikrarlı bir şekilde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda ilerlemeye devam edecektir. Yeni yapıyla daha rahat ve hızlı karar alabilecekleri, dinamik bir yapı oluştu. Yeni ekonomi yönetimimizin atacağı kararlı adımlarla ülkemiz yüksek faiz, enflasyon sarmalına girmeden ekonomide dengelerin realize olacağı bir sürece girecek. Bu süreçte kamu ve özel sektör olarak eş güdümle hareket etmeli, yapısal sorunlarımıza yoğunlaşmalıyız.

"Bürokratik işlemler hızlanacak"

Z.Altan ELMAS / Sur Yapı Yön. Krl. Bşk. ve KONUTDER Başkanı

TÜRKİYE'Yİ 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak ilk kabinede, ülkemizin dış politika, ekonomi ve milli savunma gibi alanları tecrübeli isimlere emanet edildi. Yeni kabinede neredeyse ekonomiyle ilgili tüm bakanlıklar, konularında yetkin özel sektör ve STK temsilcilerinden seçildiğini görüyoruz. Özel sektörün bilgi birikimi ve tecrübeleri daha yoğun kullanılacak. Türk insanının dinamizmi, iş dünyasının yatırım iştahı ve güçlü bir siyasi iradeyle 2023 hedefleri yolunda vites yükseltilecek.

Yeni sistemle birlikte bürokratik işlemler hızlanacak, karar mekanizmaları daha hızlı ve etkin işleyecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte ekonomide, özellikle makroekonomik dengeleri sağlamlaştıracak kapsamlı bir programın bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizin üretim, ihracat, yatırım ve büyüme rakamlarının yükseleceğine inanıyoruz. Bizler yeni dönemde ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemesi, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için Konutder olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz.

"Kısa vadeli teşvikler, uzun vadeli yapısal reformlar"

Mithat YENİGÜN / Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı

SON 15 yılda Türk Müteahhitlik firmaları yurtiçinde gerçekleştirilen büyük altyapı yatırım projelerinde önemli görevler üstlendi. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde büyük gelişmeler kaydetti ve bu ülkelerde yatırımcı oldular.

Bu süreçte Cumhurbaşkanımız liderliğinde, geçmiş hükümetlerin, bakanlarımızın ve değerli bürokratlarımızın yurt içi ve yurtdışı pazarlarımızı genişletmek, faaliyet alanlarımızı çeşitlendirmek ve sektörümüzün gelişmesi için göstermiş oldukları yakın ilgi ve desteğin, başarılarımızda rolü çok büyük olmuştur.

Küresel ortamın son derece kırılgan olduğu böyle bir dönemde, öngörülebilirliği yeniden güçlendirerek yatırım ortamını iyileştirecek yeni bir yol haritasına olan ihtiyacımız sürüyor.

Sürdürülebilir, sağlıklı ve üretime dayalı büyümenin yakalanabilmesi için kısa vadeli teşvik tedbirlerinin yanı sıra kalıcı ve uzun vadeli yapısal reformların gündeme alınmasını sabırsızlıkla beklemekteyiz.

“Yeni dönemde güçlenerek büyük başarılara ulaşacağız"

Doç. Dr. Feyzullah YETGİN / GYODER Başkanı

CUMHURBAŞKANLIĞI Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olmuş ve yeni açıklanan kabine ile tüm belirsizlikler ortadan kalkmıştır. Bu vesile ile yeni hükümetin ülkemiz için hayırlı olmasını, tüm milletimize refah ve huzur getirmesini temenni ediyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tam bir kararlılık içinde koşmaya, üretmeye devam edeceğiz. Sektörün tüm alt açılımlarını aynı çatı altında toplayan "Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu" olarak, yeni dönemde, birlik ve beraberlik içinde, güçlenerek çok daha büyük başarılara ulaşacağımızdan şüphe du/muyoruz.

Bugüne kadarki bilgi birikimi ve tecrübesi ile sektörde önemli bir yere sahip olan ve aynı zamanda yönetim kurulumuzun değerli üyesi Murat Kurum’un, ülkemizdeki ^gayrimenkul sektörünün gelişmesinde başarılı çalışmalarına devam edeceğine ve ülkemizin kendi şehir kültürünü ihya edecek atılıma imza atacağına inancımız tamdır.

“KDV teşvikleri kalıcı hale gelmeli"

Nazmi DURBAKAYIM / İstanbul inşaatçılar Der. [İNDER] Yö. K. Başkanı

YENİ dönemde istihdamın ve kalitenin artmasını sağlamak için daha çok çalışmaya başlayacağız. Ekonomi, fiyat kontrolü ve Türk insanın alım gücünü göz önünde tutan, nesiller boyu yaşanacak ve doğa ile barışık güvenilir projeler gerçekleştirmek için çabamızı artıracağız. Sektörümüzde yer alan yapımcı firmaların mali güç, donanım, teknoloji ve vizyon olarak belli kriterlere sahip olmasının sağlanması adına ilgili bakanlıkların ön gördüğü şekilde, paydaş STK'larla ortak çalışmalara hız vereceğiz. Bunun yanı sıra yurtdışı müşavirlik firmalarımızın gelişmesi için ilgili bakanlık ile sıkı işbirliği yaparak gücümüzü ortaya koyacağız. İnşaat sektörü olarak yeni dönemde hükümetten beklentilerimiz bulunuyor. Bunları, bürokrasinin azalması, kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması, dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılmasının teşviki, kredi faiz oranlarının makul düzeylerde gerilemesi, alım satım vergilerinin toplamda yüzde l'e inmesi, KDV teşviklerinin kalıcı hale gelmesi şeklinde sıralayabiliriz.

“Konut alımı hızlanacaktır"

Melih TAVUKÇUOĞLU / Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Der. Bşk.

BU yıl mayıs ayında ilk defa bir önceki aya göre yüzde 15'lik bir artış yaşanırken, 2017'nin aynı ayına göre ise yüzde 2.7’lik bir artış meydana geldi. Bunda tabii ki devlet bankalarının konut faiz oranlarını yüzde l’in altına çekmesi kadar sektörün yapmış olduğu yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinata karşılık 120 ay vade kampanyasının satışa olumlu etkilerinden söz edebiliriz. Her ne kadar siyasi belirsizlik, yaz dönemi gibi inşaat sektörünü etkileyen durumlar olsa da faiz oranları yüzde 1 bandının indiği noktada, konut alıcısı kredi kullanmaktan çekinmiyor. Özellikle satışlarda haziran ayında yüzde 20'lik bir artış bekliyoruz. Yabancılara konut satışındaki yükselen grafik artarak devam ediyor. Seçimin, sektörümüzün durağan geçen yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte konutta "bekle ve gör" dönemine girilmesine neden olmuştu. Özellikle geçtiğimiz ay kampanyalarla ve faiz indirimiyle hareketlenen sektörümüzün seçimin geride kalıp, kabinenin kurulmasıyla birlikte hareketlenmesini bekliyoruz. Konut alıcısı alımına hız verecektir.

“Reformlarla kalkınmaya odaklanmalıyız"

Erden TİMUR/ Nef İcra Kurulu Başkanı

YENİ dönemde ekonomi yönetiminin çok daha hızlı hareket ederek, serbest piyasa ilkeleri doğrultusunda yatırımların ve tüketimin önünü açacak adımları atmasını bekliyorum. Ülkemizin 2002’den 2009 yılına kadar olan dönemdeki gibi yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Güçlü bir anayasa ile gerek ekonomide, gerekse hukukta yatırım ikliminin ve sürdürülebilirliğin önü açılacaktır. Türkiye, 24 Haziran seçimlerinde bir demokrasi sınavını daha başarıyla atlattı. Üstelik yüzde 87.5 gibi bir katılım oranıyla gelişmiş ülkelerin çok üzerinde bir katılım gösterdi. 60 milyon seçmenin oy kullandığı bir yarışta oldukça barışçıl bir seçim geçirdik ve dünyaya gerçek bir demokrasi mesajı verdik. Bundan sonraki süreçte, zaman kaybetmeden ülke olarak birleşip ekonomide ve hukukta yapısal reformlarla kalkınmaya odaklanmalıyız. Büyük bir özveri ve sabırla oluşturulan sürdürülebilir yatırım ortamına her türlü katkıyı vermeye devam etmeliyiz. Bu konuda küresel rekabet potansiyelimizin güçlendirilmesi ve yeni bir "Türkiye Hikayesi" oluşturulması için bizler de var gücümüzle çalışacağız.

“Yabancıya konut satışında vatandaşlık kolaylaştırılabilir"

Avni ÇELİK / Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİ yönetiminden önce, ekonomiye zemin hazırlayan dış politikamıza yeni yönetim dokunacaktır. Bu yolda gerginlikleri azaltan ve güven veren adımların atılacağı seziliyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın hızlı bir şekilde dış temaslara başlaması olumlu işaretlerdir. Bununla beraber dış fınans piyasalarına güven verilmesi de ikinci adım olarak görülmelidir. Zira yatırımların finansmanı maalesef kısıtlı iç tasarruflarımızla sürdürülemez.

Eş zamanlı olarak kamunun yatırımlarında bir kontrol mekanizması, özel kesimin yatırımları sınırladığı da dikkate alındığında likidite talebindeki basıncı azaltacaktır. Emisyon artışından bağımsız bu kararlar disiplinle sürdürülürse kısa vadede değil belki ama yakın orta vadede döviz talebini ve de faiz üzerindeki basıncı da hafifletecektir. Üstümüze düşeni sektör olarak yapıyoruz. Yerli-yerli-yerli kullanacağız. Yabancıya konut satışında rekabetçi olmak için promosyonu olan vatandaşlık verilmesi kolaylaştırılabilir. Asgari limit düşürülebilir. Kurumların nakit akışı düzeltilebilir.

“Gayrimenkul alıcısı belirsizlikleri sevmez"

Erhan BOYSANOĞLU / MESA Yönetim Kurulu Başkanı

GAYRİMENKUL alıcısı, belirsizlikleri sevmez; yatırımcının yanında gayrimenkul geliştirenler, önünü göremeyince karar almakta zorluk çeker. Öncelikle konutta KOV’ye esas olan arsa emlak değerlemesi; herhangi standart bir formülü olmayan, her belediyenin farklı yapabildiği, yüzde 400'lere varan artış ya da farkların görüldüğü ve çoğu zaman mahkemelere taşınan bir konu. Çözümü basit; tek bir KDV oranı. Ayrıca konut projelerinin yapımının ve alım-satımlarının peşin dahil tamamının bankacılık sistemi üzerinden gerçekleşmesi ile hem çok net ve doğru, hem de çok detaylı bilgiler elde edebileceğiz.

Bir diğer sorun ise projelerin ihtiyaç duyduğu arazilerin kısıtlılığı ve yüksek maliyetleri. Lokasyon olarak uygun ve ekonomik arazi üretimi, ancak kamu gücü ile olabilir. Özetle, konut kredi faizlerinin düşürülmesi, vadelerin daha da uzaması, proje arazilerinin ve fınans kaynaklarının artması gibi konularda gelişme sağlanırsa, konut alma imkanına ulaşan gerçek ihtiyaç sahiplerinin artması ile gelecekte bu trendler de farklı açılımlar kazanabilir.

“Konut sektöründe düzenlemeler yapılmalı"

Ziya YILMAZ / DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı

YENİ sistemin ve güçlü kabinenin yaratacağı olumlu ortamla birlikte, yatırımcıların önünün açıldığını düşünüyorum. Bizden sonraki nesillere doğru düzgün, güçlü bir ekonomi bırakmalıyız. Bunun için de yatırımlarımıza devam etmeliyiz. Yeni ekonomi yönetiminin bu süreci hızlandıracak önlemler alacağına, piyasalara ve yatırımcılara güvenli ve istikrarlı bir ortam sunacağına inanıyorum. Seçimlerin bitip ekonomiye odaklanma sürecine girdiğimiz için dolar, faiz ve dolayısıyla enflasyon rakamlarında oluşan “suni" artışın sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Alınacak önlemler ve ekonomi yönetiminin vereceği mesajlarla, ekonomik verilerin gerçekçi ve olması gereken seviyelere inmesini bekliyorum.

Hem ekonominin bütününü, hem de mikro bazda sektörleri olumlu yönde etkileyecek kapsamlı bir reform paketinin uygulanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Konut sektöründe bazı düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Sermaye yeterliliği, teknik yeterlilik, iş bitirme yeterliliği gibi kriterler getirilse konut sektörü çok daha verimli hale gelebilir.

"Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü olduğu anlaşıldı”

İnanç KABADAYI / Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

15 TEMMUZ girişimi sonrası makroekonomi göstergelerinde yaşanan negatif gelişmeler, Türkiye ekonomisine duyulan güven ve atılan adımlar sayesinde çok kısa sürede toparlandı.2016 üçüncü çeyreğinde yüzde 1.8 daralan Türkiye ekonomisi, bu büyük şoka ve bazı uluslararası kuruluşların negatif değerlendirmelerine rağmen yılın son çeyreğinde yüzde 3.5 büyüdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği, milletimizin siyasi ve ekonomik istikrarı destekleyen duruşu ile her türlü saldırıyı birlik ve beraberlik içinde yeniyoruz. 2017’de sağlanan yüzde 7.4’lük muhteşem büyüme de bütün tahminleri alt üst etti. Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü olduğu anlaşıldı.

Türkiye'nin elde ettiği tüm kazanımların temelinde güven ve istikrar yatıyor.

Siyasi istikrar ve uygulanan ekonomik politikalarla ülkemizin, beklentilerin üzerine çıkarak büyümesi ve güçlü bir performans sergilemesi, doğru yolda olduğumuzun en büyük göstergesi olduğunu düşünüyorum.

"Temennimiz doların 4.60-4.80 arasında olması”

Mert KUTLU / Lens Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

SEÇİM dönemine birkaç ay kala döviz kurundaki yükselmeler, sadece kendi sektörümüz için değil, tüm paydaşların öngöremediği bir durumdu. Öncelikli olarak dövizdeki bu belirsizliğin son bulup durağan hale getirilmesi gerekiyor. Bizim gibi döviz kuruyla ilerleyen sektörler için döviz kurundaki sabitlik büyük önem arz ediyor. Temennimiz doların 4.60 ile 4.80 olmasıdır. Diğer bir beklentimiz ise, enflasyonun tek haneli rakamlara inmesidir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ilk hedeflerinin, enflasyonun tek haneli olması için çalışmaların hız kazanacağını belirtti. Yeni dönemde konut üretiminin belli bir master plan üzerinden ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Arsa stoku sorunu yaşanıyor ve konutta arz-talep dengesi bozulmuş durumda. Arsa ve inşaat maliyetlerinden ötürü çok fazla lüks konut üretildi.

Oysa dar ve orta gelirli için konut üretimi bu noktada önem kazanıyor. Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olması nedeniyle yeni dönemde sektörümüzün kontrollü büyüyeceğini düşünüyoruz.

“Yeni projelerimize odaklandık"    

Engin KEÇELİ / Seba inşaat Yönetim Kurulu Üyesi        

SEBA İnşaat olarak Türkiye ekonomisinin dinamosu inşaat sektörünün de, son yıllarda yakaladığı büyümeyi sürdüreceğine inanıyoruz.

2018’in birinci çeyreğinde yüzde 7 büyüme sağlayarak dünyanın en yüksek ikinci büyüme rakamına ulaştık.

 

Bu bize ekonomimizin derinliğini ve sağlamlığını gösteriyor.

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Seba Office Boulevard ve Seba Flats’tan sonra Ayazağa ve Cendere Vadisi'ndeki üçüncü projemiz olan Seba Suites'e başladık. 110 milyon TL yatırım bedeline sahip bu proje, 7 bin 256 metrekare arazi üzerinde, 11 katlı ve 15 katlı iki bloktan oluşuyor.

144 konut ve 23 ticari ünitede yer alıyor. Devam eden konutlarımız dışında Cendere'de yeni bir projeye daha başlayacağız. Cendere'deki yeni proje 11 bin 500 metrekare arazi üzerine yaklaşık 280 konut inşa etmeyi planlıyoruz.

“Gayrimenkul borsası hayata geçirilmeli"

Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI/Altın Emlak Genel Müdürü

YENİ sistemin hayata geçmesiyle birlikte hızlıca atılması gereken adımlar var. Gayrimenkul yatırım fonlarının geliştirilmesi konusunda yeni dönemde düzenlemeler yapılmalı. Örneğin bu fonların belirli bir süre ile yatırım ortaklıklarında olduğu gibi muafiyetler tanınmalı, fonların yabancı para birimleri üzerinden kurulabilmesine de imkan sağlanmalı. Bunun dışında yine gayrimenkul piyasa araçlarının şeffaf bir piyasada değerlendirilebileceği "Gayrimenkul Borsası" hayata geçirilmeli. Gayrimenkul sisteminde faiz dışında SUKUK modelli sertifika ve fonlar büyütülmeli. Konut kredilerini doğrudan etkileyecek olan İpotek Finansmanı Kuruluşlarının kurulmasına ilişkin süreçler hızlandırılmalı, hatta bunlar borsada işlem görmeli, cari açığı azaltıcı ve daha uygun kredi verilebilmeye olanak sağlamalı. Birçok farklı ve kontrolsüz şekilde fon toplayan aracı kuruluşlar da düzenli bir sisteme bağlanmalı. İnşaat projelerindeki mağduriyetlerin önüne geçilmeli, tamamlanma sigortaları daha etkili şekilde uygulanmalı.

“Siyasi istikrar sektörde olumlu hava estirecek"

Kadir TÜMEN / ERA Türkiye Franchise Kanal Direktörü

SEÇİM sonrası siyasi istikrarın devam edecek olması sadece gayrimenkul değil diğer sektörler adına da olumlu bir hava yaratacak. Kurun aşağı yönlü hareketi yatırımcıların gayrimenkul yatırımı yönünde hareket etmesini sağlayacaktır. Türkiye’nin yeni bir sisteme geçişi ve bürokrasinin bazı konularda daha da azalacak olması, işleyişleri hızlandıracaktır. Önümüzdeki dönemde, artan bir yabancı yatırımcı kitlesi ile bulaşabilmek için, işlemlerin daha da kolaylaşması ve bazı teşviklerin sağlanması önem arz etmekte. Beklentimiz öncelikle OHAL'in kaldırılması ile yabancı fonların Türkiye’ye girmesi. Bir diğer önemli konu ise, farklı sektörlerde üretimin arttırılarak hızlı bir şekilde faiz politikasının güncellenmesi. Döviz politikasının hassasiyetle yönetilmesi, dalgalı seyirden uzak tutulması Türk yatırımcının mevduat ve gayrimenkul tarafına yönelmesini destekleyecektir. Daha stratejik, kısa vadeli politikalardan ziyade orta ve uzun vadeli planlamaların önemi malum bu süreci yönetecek kişilerin uzun süreli devam edebilmeleri ekonomik istikrar için önemli.

“Gayrimenkul dünyada finansal piyasaların altında"

Makbule Yönel MAYA / Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü

GAYRİMENKUL sektörü dünyada fınansal piyasaların altında yer alıyor. Ancak henüz ülkemizde yurtdışındaki gibi fınansal enstrüman haline gelme noktasında yolun daha çok başında.

Gelecekle ilgili beklentim, gayrimenkulun fınansal bir araç olarak daha çok nitelendirilmesidir. Gayrimenkul yatırımları dünyada getiri oranlarına göre değerlendiriliyor iken, ülkemizde bugüne kadar daha çok değer artış kazancı için tercih edilmekte olan bir yatırım aracı oldu. Yurtdışındaki gelişmelere baktığımızda, alternatif gayrimenkul yatırımlarının özelleştiğini görüyoruz. Yaşlı bakım evleri, öğrenci yurtlan, kent lojistiğine yönelik yatırım yapan fonlar gibi özel ilgi alanları oluşuyor.

Dolayısıyla gayrimenkulde artık özelleşme söz konusu olmalı. Biz de gelecek günlerde bu özelleşme serüvenine katılabilmeliyiz. Yoksa "Her şeyden biraz olsun, benim olsun" demek, gayrimenkul için çok doğru bir düşünce tarzı olmayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.