İnşaat Sektörü Toparlanıyor!

İnşaat Sektörü Toparlanıyor!

İnşaat sektörü, yaşanan krizin ardından yeniden toparlanma sürecinde. Konut kredisi faiz indirimleri sonrası konut stokları hızlı bir şekilde tüketilirken sektör temsilcileri 2020 yılına daha umutlu bakıyor.

A+A-

Ekonomide yaşanan bozulmalar ve kredi faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş inşaat sektörünü büyük bir darboğaza sokmuştu. 

Konut satışlarında yaşanan düşüş pek çok inşaat firmasının konkordato ilan etmesine neden olmuş, hattı bazı firmalar bu süreçten çıkamayarak iflas etmişti. 

Faiz İndirimi İle Konut Satışları Yeniden Canlandı! 

Konut ve inşaat sektöründe yaşanan talep artışı inşaat sektörünü de canlandırdı. Uzun süredir birikmiş olan talep düşen faiz oranları ile alıma yönelince konut satışları Eylül ve Ekim aylarında büyük rekor kırdı. 

İpotekli konut satışları TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı konut satış rakamları raporuna göre ipotekli konut satışları yüzde 525 artarak tarihi zirveye yükseldi. Konu hakkında özel bir yazı hazırlayan Milliyet Gazetesi yazarlarından Yaman Törüner inşaat sektöründe toparlanma yaşandığına dikkat çekti. 

Açıklanan rakamları değerlendiren Törüner "İnşaat maliyet endeksinde gerileme sürüyor: Ağustosta yıllık artış % 10.8’e geriledi. Eylül 2018’de ise yıllık artış, % 39.66’ya kadar yükselmiş idi. İnşaat sektörü güven endeksinde, kademeli iyileşme sürüyor.

Son 5 aydır artan endeks 65.1 ile Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde. Özellikle son 3 aydır yüksek artışlar görülüyor. İnşaat sektörü istihdamı, ağustosta aylık 24 bin kişi azalırken, toplam istihdam edilen kişi sayısı 1.48 milyon kişiye geriledi. Geçen yıl ocak ayında, sektörde toplam istihdam sayısı 2.2 milyon kişi idi" diyerek toparlanmaya işaret etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.