İnşaat Sektörü Temsilcileri Faiz İndiriminin Devam Etmesini Bekliyor

İnşaat Sektörü Temsilcileri Faiz İndiriminin Devam Etmesini Bekliyor

Merkez Bankası'nın 12 eylüldeki PPk toplantısında faiz indirimi bekleniyor. İnşaat sektörü temsilcileri de Merkez Bankası'nın kararının ardından özel bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesini bekliyor.

A+A-

25 Temmuz'da Merkez Bankası politika faizini yüzde 19.75'e indirmişti. İndirimin olumlu etkilerini gören konut geliştiricileri şimdi de Merkez Bankası'nın yeni kararına odaklandı. Yeni fazi kararı 12 Eylül'deki toplantıda verilecek. Sektör temsilcileri faiz indiriminin devam etmesini bekliyor. 

Yapılacak faiz indiriminin 5 puan olması bekleniyor. Sektör temsilcileri de indirimin devam etmesiyle piyasalaraki canlanmanın daha da artcağını söylüyorlar. 

Merkez Bankası'nın indirim kararından sonra ilk hamle kamu bankalarından geldi. Konut kredisinde yapılan faiz indirimi ertelenen talepleri yeniden harekete geçirdi. Kamu bankaları 500 bin TL'lik konut kredisini vadeyi 180 aya kadar çıkarmıştı ve vade farkı 0.99 olarak belirlenmişti. Kamu bankalarının bu hareketine özel banklarda kayıtsız kalmadı. Konut kredi faizlerini yüzde 1.35'e kadar düşürmüşlerdi. 

AĞUSTOS’TA 2,6 MİLYARLIK KONUT KREDİSİ ÇEKİLDİ

Konut kredisi için vatandaşlar bankalara akın etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerine göre, 2 Ağustos'ta 178 milyar 478 milyon TL olan konut kredisi hacmi, 29 Ağustos'ta 181 milyar 93 milyon liraya çıktı. Konut kredisinde bir 27 günlük büyüme 2 milyar 615 milyon liraya ulaştı.

ÖZEL BANKALAR HAREKETE GEÇER

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, okulların açılmasıyla tüketicilerin tamamen emlak alımı fırsatlarına yoğunlaştığını belirtti. Durbakayım, “Konut almak ya da yatırım yapmak isteyenler, firmaların mevcut kampanyalarıyla birlikte daha uygun koşullarda ev sahibi olabilecek. Faiz indirimiyle başlayan satıştaki artışlar Merkez Bankası’nın faizleri yine düşürmesiyle özel bankalara da yansır. Böylece konut alımı hızlanır” diye konuştu.

 GÜÇLÜ TALEP ALIMI BEKLİYOR

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin de talebin güçlü olduğunu belirterek, "İçinde bulunduğumuz süreçte konuta talep azalmadı. Vatandaşlar uygun alım koşullarını bekledi. Ancak şimdi yatırıma dönme süreci başladı ve faiz oranlarının inmesiyle ivme kazanacak. Beklemede olan kesimlerin harekete geçmesiyle konut kredisi kullanımı yeniden yükselişe geçecektir" ifadelerini kullandı.

İLLER HAREKETLENDİ

Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Karslıoğlu, fiyatların şu anda 3 yıl önceki fiyatlara denk geldiğini belirtti. Bunun bir fırsat oluşturduğunu ve faizlerin düşmesiyle birlikte konutta alım eğiliminin arttığını söyleyen Karslıoğlu, “Adana’da satışlar yüzde 40 oranında arttı. Satışların daha da artmasını bekliyoruz. Faizler aşağı geldikçe sektör hareketleniyor” diye konuştu.

FAİZ DÜŞÜŞÜ YENİ ALIM DEMEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankaların konut kredisi talebine daha çok karşılık veriyor. Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da tüm Türkiye'de kredili alımların arttığını vurgulayarak, "Daha önce aylık 7-8 bin civarında olan kredi talebi 9-10 bine çıktı. Tüm Türkiye genelinde 150 bin lira ile 400 bin lira arasında değişen ikinci el konutlara talep arttı. Merkez Bankası'nın faizleri aşağıya çekmesiyle bu yılın dokuz ayında talep edilen konut kredisi rakamına 1,5 ayda ulaşılır ve rekor kırılır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.