İnşaat Sektörü Kötü Günleri Geride Bıraktı

İnşaat Sektörü Kötü Günleri Geride Bıraktı

İMDER başkanı İslam Yıldırım Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendirdi. Yıldırım inşaat sektörünün kötü günleri geride bıraktığını, bundan sonraki süreçte daha temkinli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) başkanı İslam Yıldırım konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;

Merkez Bankası dün yapmış olduğu açıklama neticesinde, 325 baz puanlık faiz indirimine gitti. Merkez Bankası para politikası kurulu üyelerinin almış oldukları bu cesaretli kararlardan dolayı İMDER adına teşekkür ediyorum.

İzmir ve diğer vilayetlerimizin  tüm oda ve borsa başkanları peş peşe açıklama yaparak, kararı memnuniyetle karşıladı. Özel bankaların da artık yavaş yavaş faiz indirimine gitmesi gerektiğinin altı çizildi.

İnşaat sektörünün temsilcisi arkadaşlarımla yapmış olduğum görüşmeler neticesinde, özellikle 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra hafif bir kıpırdama olduğunu, dünkü faiz indiriminden sonra da umutlandıklarını ifade ettiler.

Değerli meslektaşlarım,

Özellikle 13-14 aydır sektörümüz çok yara aldı. Döviz kurundaki dalgalanma ve yüksek faizler adeta sektörümüzü “ harç bitti, yapı paydos” konumuna itmişti.

Bu durum sadece müteahhitleri değil, bu sektörden ekmek yiyen milyonlarca insanı da etkiledi.

Ekonomi ne zaman kötüye gitse, adeta günah keçisi hep inşaat sektörü seçilir. Televizyonlarda Ekonomi’den sadece rakam anlayan sözde ekonomistler; Sektörümüzü topa tutarlar. Biz onlara hiç aldırış etmedik. Daha öncede yapmış olduğumuz açıklamalarda inatla ve ısrarla İNŞAAT’A DEVAM dedik.

Bizler de tasımızı, tarağımızı toplayıp elimizdeki tüm sermayeyi % 26-27 faiz ile bankaya yatırmayı biliyorduk. Fakat bizler öyle yapmadık. Geçmişte olduğu gibi ara vermeden devam ettik.

Çok şükür ki, geldiğimiz noktada sektörümüz bu sıkıntılı dönemi kademeli olarak yavaş yavaş atlatacaktır.

Çünkü şunu çok iyi biliyoruz. Faiz’in çok olduğu ortamda istihdam olmaz, yatırım olmaz, büyüme olmaz.

Ne olur peki ?

İşsizlik olur, enflasyon olur, eksi büyüme olur. Paradan para kazananlar,  alın teri dökmeden servetine servet katarlar.

Değerli meslektaşlarıma sesleniyorum:

Kıymetli sektör temsilcileri, önemli olan çok büyük işler yapmak değil, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak iş yapmak. Geçtiğimiz bir yılda yaşadıklarımızdan dersler çıkartarak yolumuza devam edelim. Lakin bi şartla , bir yıl önceki arsa payları ile değil reel ekonomik şartlara göre.

Çünkü son bir yılda maliyetlerimiz %30-40 oranında arttı.

Değerli meslektaşlarım, ben inanıyorum ki, sektörümüz kötü günleri geri bıraktı. Önümüzdeki günlerde daha temkinli hareket ederek, yolumuza emin adımlarla, ayağımızı yere daha sağlam basarak devam etmek durumundayız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.