İnşaat Malzemeleri Sanayi Üretimi Yüzde 47,3 Yükseldi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Üretimi Yüzde 47,3 Yükseldi

Türkiye İMSAD Ağustos 2021 Sektör Raporu'na göre, iç ve dış pazarda artan talebin etkisiyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yüzde 47 artış gerçekleşti.

A+A-

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Ağustos 2021 Sektör Raporu yayınlandı Raporda yer alan detaylara göre;  inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 senesinde pandeminin meydana çıkardığı yeni koşulların etkileri gerisinde kaldı. Pandemi ile 2020 senesinin Nisan ayında üretim yüzde 24,1, mayıs ayında yüzde 26,8 daralma yaşadı. Sanayi üretimi 2020 yılı Haziran ayında ise hızlı bir geri dönüş yaptı ve yüzde 27 yükseldi. Bu geri dönüşte kamunun inşaat sektörüne verdiği destekler ve yarım kalan inşaatlardaki canlanma etkilendi.

2021 senesinin ikinci yarısında ise hem iç hem de dış talepte önemli bir hareketlilik yaşandı. Kamunun inşaat sektörüne yönelik destekleri ile hareketlenen inşaat işleri yurt içinde talebi olumlu yönde etkiledi. Yurt dışında ise küresel tedarik zincirinde meydana gelen bozulma ve yükselen navlun fiyatları gibi etkiler ile Türkiye’ye yönelik inşaat malzemesi talebi büyüdü. Buna bağlı olarak yükselen ihracat da sanayi üretimine destek verdi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme 2021 senesinde de kesintisiz olarak sürüyor. Yılın ilk çeyrek döneminde inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 17 büyüme kaydetti. Geçen yılın ilk çeyreğinde de sanayi üretiminin yüzde 8 yükseldiği dikkate alındığında bu senenin ilk çeyreğindeki yüzde 17 büyüme oldukça önemli. 

2021 senesinin ikinci çeyreğinde ise sanayi üretiminde artışlar çok daha yüksek gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemlerine oranla Nisan ayında yüzde 67,2, Mayıs ayında yüzde 47,3 ve Haziran ayında ise yüzde 26,5 yükseldi. Geçen senenin ikinci çeyreğinde inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 8 daralmışken bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 47 üretim artışı meydana geldi. Bir başka deyişle geçen yılın üretim kaybının çok üzerinde bir üretim artışı sağlandı. İç ve dış pazarda yaşanan yüksek talep üretimde de yüksek artışlar meydana geldi. 

İnşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüdü      

2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3,3 büyüme kaydeden inşaat sektörü senenin ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü. Böylece inşaat sektöründe senenin ilk yarısındaki büyüme yüzde 3,2 olarak kaydedildi. Pandeminin etkilerinin en yüksek yaşandığı geçen senenin ilk yarısında inşaat sektörü yüzde 5,3 daralma kaydetti. İnşaat sektörü 2021 senesinin  ilk yarısında geçen yılın kayıplarını henüz tam olarak telafi edemedi. TÜİK ayrıca 2020 yılına ilişkin yüzde 3,4 olan inşaat sektörü küçülmesini yüzde 5,5 olarak yenilendi. 

İkinci çeyrekte inşaat harcamaları 208,1 milyar TL

2021 yılının ikinci çeyreğinde inşaat harcamaları cari fiyatlarla geçen senenin aynı çeyreğine göre yüzde 49,2 yükseldi ve 208,1 milyar TL olarak kaydedildi. İkinci çeyrekte inşaat faaliyetlerinde büyüme daha çok baz etkisi ile oldu. Bununla birlikte ilk kez bir çeyrek dönemde 200 milyar TL harcama büyüklüğü aşıldı. 

Genel ekonomi ile inşaat sektörü büyümelerinde ayrışma devam etti

İnşaat sektörü ile ekonominin genelinde yaşanan büyüme arasındaki pozitif ilişki zaman içerisinde bozulmuş ve ekonomideki büyümeye karşı inşaat sektöründe küçülme meydana gelmişti.2020 senesinin genelinde de aynı negatif ayrışma sürmüştü. 2021 yılının ilk iki çeyrek döneminde ise inşaat sektörü de büyüme göstermesine karşın ayrışma devam etti. Nitekim ilk iki çeyrekte ekonominin geneli ve diğer sektörlerde yüksek büyümeler gerçekleşti. İnşaat sektöründe ise büyüme sınırlı seviyede kaldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.