İnşaat Malzemeleri Fiyatları Kentsel Dönüşümü Olumsuz Etkiliyor

İnşaat Malzemeleri Fiyatları Kentsel Dönüşümü Olumsuz Etkiliyor

Kentsel dönüşümün önemine ilişkin açıklamalarda bulunan ANTMUTDER Başkanı Atılgan Sert, “Kentsel dönüşümü doğru şekilde uygularsak geleceğimizi yeniden inşa etmiş oluruz” dedi.

A+A-

ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Atılgan Sert, inşaat sektöründe yaşanan son gelişmeleri aktardı. Sektörün gelişmesi ve doğru şehircilik uygulamaları için kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Sert, “Kentsel dönüşümü doğru şekilde uygularsak geleceğimizi yeniden inşa etmiş oluruz” dedi.

Dönüşüm doğru yapılmalı

Yanlış şehircilik uygulamalarının kentteki problemlerin büyümesine neden olduğunu dile getiren Sert, “Ulaşım, otopark, alt yapı ve üst yapı da çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer plansız davranmayı sürdürürsek sorunlar daha da artacak. Biz her zaman ada bazında dönüşümü savunuyoruz. Eski binayı yıkıp yenisini yapmak kentsel dönüşüm değildir. Böyle bir uygulama ancak rantsal dönüşüm olur. Açıkça ifade ediyorum; bu tavır Antalya’ya ihanet anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Koronavirüs salgını boyunca inşaat malzemesi fiyatlarında çok ciddi dalgalanmalar olduğunu belirten Sert, şöyle devam etti: “Sektörün en büyük sorunu malzeme fiyatlarındaki dengesizlik. Her kalemde sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıl tonunu 3 TL’ye aldığımız malzeme bugün 7 TL’ye ulaştı. Fiyatı yüzde 150 artan ürünler var. Bu şartlarda sektörün ayakta kalma şansı yok. Fiyatları köpürtülen ürünler de çok fazla. Mesela çimento. Fiyat artınca maliyet artıyor. Maliyet artınca tüketici ev hayallerinden her geçen gün uzaklaşıyor. Bir an önce malzeme fiyatları ile ilgili geniş kapsamlı çalışma yapılmalı. Ana malzemelerin piyasada sadece belirli firmalar tarafından yönlendirilmesinin önüne geçilmeli. Ürün fiyatları elbette aratabilir ancak geceden sabaha bir ürünün fiyatı tavan yapıyorsa bu doğru bir yaklaşım olmaz.”

Baret takılmıyor 

İnşaat sektöründe iş güvenliğinin en üst düzeyde olması gerektiğini belirten Başkan Sert, “Biz her şantiyemizde güvenlik önlemlerini en üst noktada tutmaya gayret gösteriyoruz. Ancak sadece önlem almak yetmiyor. İşçinin de bu önlemleri uygulaması şart. Biz bazı şantiyelerde işçiye baret, emniyet kemeri taktırmakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu. 

Arap ülkeleri ön planda 

Yabancıya konut satışında Antalya’nın öncü şehirler arasında bulunduğunu belirten Sert, “Daha önce Rusya, Almanya ve İngiltere’de yaşayanların sektöre ilgisi yoğundu. Son dönemde ise Arap ülkelerinden gelen yatırımcılar ciddi şekilde konut alıyor” dedi.

Beton kalitesi oldukça iyi 

Antalya’da beton kalitesinin oldukça iyi olduğunu dile getiren Sert, “Beton bir binanın temel taşı. Beton ne kadar kaliteli olursa güvenlik seviyesi o kadar üst düzeyde olur. Antalya’daki inşaatlarımızın beton kalitesi bağımsız firmalar tarafından düzenli olarak test ediliyor. Kalite konusunda hiçbir sorunumuz yok” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.