İnşaat Malzemeleri Fiyatı Yüzde 130, İşçilik Maliyeti Yüzde 44 Arttı

İnşaat Malzemeleri Fiyatı Yüzde 130, İşçilik Maliyeti Yüzde 44 Arttı

TÜİK verilerine göre nisan ayında inşaat maliyet endeksi yüzde yüzde 105,7 arttı. İnşaat malzemelerindeki artış yüzde 130,73'e ulaşırken işçilik fiyatları son 1 yılda yüzde 44,06 arttı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı inşaat maliyet endeksi verisine göre, inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,73 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,97, işçilik endeksi yüzde 0,18 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,73 işçilik endeksi yüzde 44,06 arttı.

TAŞERONLAR İŞ ALABİLMEK İÇİN DÜŞÜK FİYAT VERİP FİYAT FARKI İSTİYOR

Kaba ve ince inşaat taşeronları artan maliyetlerine rağmen işi kaçırmamak için düşük fiyatlı teklif veriyor. Ancak maliyet hesabı yapmakta zorlanan ve zarar etmeye başlayan taşeronlar müteahhitlerden fiyat farkı talep ediyor. Fiyat farkına rağmen inşaat sektöründeki işçilerin fiyatları asgari ücret artışının altında kaldı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNİN MALİYETİ DAHA ÇOK ARTTI

Bina dışı inşaat maliyetleri bina maliyetlerinin üstünde bir artış gösterdi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksiy üzde 117,40 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 144,66, işçilik endeksi yüzde 44,34 arttı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum