İnşaat Maliyetleri Arttı, Konutta Zam Kapıda

İnşaat Maliyetleri Arttı, Konutta Zam Kapıda

İnşaat maliyetlerindeki son zamların kendilerini zorlamaya başladığını belirten inşaat sektörü temsilcileri yeni yılda yapılacak projelerde maliyet artışının kademeli olarak konut fiyatlarına yansıtılacağını ifade etti.

A+A-

Pandeminin olumsuz etkisi karşısında geçtiğimiz yıl ülke genelinde 1 milyon 499 bin 316 konut satışı gerçekleşti ve tarihi rekor kırıldı.  Haziran ayında kamu bankaları kredi faizini sıfır konutta yüzde 0.64’e, ikinci elde yüzde 0.74’e düşürünce yılın ilk yarısındaki kayıplar telafi edildi. Bu dönem içerisinde yükselen satışlarla beraber konutta stokların eridiğini anlatan inşaat sektörü temsilcileri, “Emtia fiyatlarındaki son 6 aylık artış bizi çok zorluyor. Yeni yılda yapılacak projelerde maliyet artışı fiyatlara kademeli olarak yansıtılacak. Bu yıl konutta zam kaçınılmaz” yorumunda bulunuyor.

KADEMELİ ZAM

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasa koşulları nedeniyle 2018 yılının  Ağustos ayından beri gerçek maliyet artışının fiyatlara yansıtılamadığını açıkladı. Son aylarda gelen zamların ise üreticileri zorladığından bahseden Durbakayım, “ Son bir yıla bakarsa ortalama maliyet artışı yüzde 80. Kimi üründe ise bunun da üzerinde. Şimdi yeni proje yapan firma yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Yapılması gerek fiyat artışı yüzde 50. Ancak bu bir anda olmayacağı için kademeli bir artış göreceğiz. Bugün arsa hariç ekonomik dediğimiz bir evin metrekare maliyeti 4 bin liraya geldi” dedi.

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI DEMİRDE

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, demirin ton fiyatı geçtiğimiz yılın haziran ayında 3 bin 350 lirayken, aralık ayında 5 bin liraya ulaştığını söyledi. Ocak ayının ilk günlerinde 5 bin 730 liraya ulaşırken bugünlerde 5 bin 500 liradan alınıyor. C35 betonun metreküp fiyatı geçtiğimiz haziran ayında 195 lira olurken bugün 255 liraya ulaştı. Çimentonun torbası ise haziran ayında 17 lira iken ocak ayında 22 lira oldu.

Kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre ekimde yüzde 8.23, kasım ayında yüzde 8.03, aralıkta yüzde 7.72 yükseldi.

ZİNCİRLEME ETKİ

Emtia fiyatlarında dünyadan kaynaklanan bir fiyat artışı yaşandığını söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “ Son 6 ayda emtia fiyatlarında ortalama yüzde 70 artış var. Bu durum zincirleme etkiyle birçok malzemenin fiyatında artışa neden oldu. Emtia fiyatlarındaki yükseliş kimi malzemeye yüzde 20 kimine yüzde 30 fiyat artışı şeklinde yansıyor. Demirde ise çok daha fazla. 6 ayda ton fiyatı 500 dolardan 750 dolara geldi. Kur etkisine bir de iç piyasada yapılan fiyat artışları da eklenince maliyetlerde çok ciddi artış oldu” açıklamasında bulundu.

STOKLAR ERİDİ

Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının düşük faiz kampanyasıyla hem sıfır konutta hem de ikinci elde stokların önemli oranda tükendiğinden bahseden Elmas, “Bugün satılan bitmiş projelerin fiyatlarıyla yeni üretimlerin aynı olmasına imkan yok. Yeni yapılan projelerde yılın ilk yarısında ortalama yüzde 20, ikinci yarısından yüzde 20 fiyat artışı öngörüyoruz. Hatta fiyat artışları yapılmaya başlandı. Artış oranı her ilçede değişiklik gösterirken, piyasadaki arz-talep dengesi ve faiz de belirleyici olacak” dedi. Kamu bankalarının düşük faiz kampanyasının sona ermesinin ardından faizlerin arttığını ve son aylarda satışların düştüğünü anlatan Altan Elmas, yılın ilk çeyreği zor geçse de mart sonrası için umutlu olduklarını dile getirdi. Elmas, bekleyen talebin pandeminin etkisinin de yavaşlamasıyla birlikte ikinci çeyrekte devreye gireceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.