İnşaat Demiri Fiyatları 2 Haftada 1.000 TL Arttı!

İnşaat Demiri Fiyatları 2 Haftada 1.000 TL Arttı!

Son bir yılda yüzde 100'den fazla artış gösteren inşaat demiri fiyatları nisan sonunda 6 bin TL seviyesinde iken bugün itibariyle 7 bin TL'nin üzerine çıktı. Demir fiyatları 2 hafta içerisinde 1.000 TL arttı. Peki fiyatlar neden artıyor?

A+A-

İnşaat malzemeleri fiyatları son bir yılda 2 katına çıkarken inşaat demiri fiyat artışında başı çekiyor. 

2020 yılında 3 bin 200 TL olan inşaat demirin ton fiyatı 2021 yılında 7 bin TL'ye ulaştı. 

Demir fiyatlarında artış son iki haftada hızlandı. Nisan sonunda 6 bin TL civarında olan demir fiyatları bugün itibariyle 7 bin TL'yi geçerek tarihi rekor kırdı. 

YATIRIMLARI ENGELLİYOR

İnşaat demirindeki aşırı fiyat artışına müteahhitler tepkili. Fiyat artışları nedeniyle her geçen gün maliyetleri daha da artan müteahhitler keyfi yapılan bu zamlara devletin müdahale etmesini bekliyor. Müteahhitlerin büyük bir kısmı maliyetler yüzünden yatırımlarını ertelerken yeni projelere başlayan müteahhitlerin bu yatırımları sürdürmeleri zorlaşıyor.

DEMİR FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

İnşaat demiri fiyatları dolara göre belirleniyor. Ancak dolarda ciddi bir artış olmamasına rağmen inşaat demiri fiyatları zirve yaptı. 

İnşaat demiri fiyatlarının 2 haftada 1.00 TL artmasının nedeni Çin Halk Cumhuriyeti'nin demir ihracatında yüzde 13 KDV istisnasını kaldırması. Dünyanın en büyük demir ihracatçısı olan Çin'de demir fiyatlarına yüzde 13 gibi bir KDV oranı eklenince ithalat yapan ülkeler Türkiye'ye yöneldi. Türkiye'de üretim yapan fabrikaların ihracat bağlantıları arttı. Döviz kurunun yüksek olmasından dolayı yüksek karlılık oranlarıyla ihracat yapan demir üreticileri karlılıklarını artırmak amacıyla ihracat rakamlarını iç piyasaya da uyguladı. İç piyasada fiyatlar bir anda tavan yaptı. Önümüzdeki hafta itibariyle demir fiyatlarının 750 dolardan işlem göreceği konuşuluyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.