İMKON'dan Cumhurbaşkanına Demir Zammı ve İmar Çağrısı

İMKON'dan Cumhurbaşkanına Demir Zammı ve İmar Çağrısı

İMKON başkanı Tahir Tellioğlu, artan demir fiyatlarındaki artış ve yeni imar yönetmeliğinin getirdiği belirsizliklerin inşaat sektörünü baltaladığını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundu.

A+A-

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) inşaat sektörünü endişeye düşürecek bir açıklama yaptı. İMKON, demir, çelik fiyatlarının düşmesi için cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve hükümete çağrıda bulundu. 

İMKON'un açıklaması:
2017 yılı başından bu yana yavaş yavaş artmaya başlayan, başta demir fiyatları olmak üzere; inşaat sektöründe kullanılan birçok önemli malzemeye son 1 yılda % 70 civarında zam gelmesi, satışlar açısından da durağan olan inşaat sektörünü adeta bitirme noktasına getirmiştir. 

Ekonomimizin lokomotifi olan ve her zaman Türkiye ekonomisinin şahlanışının baş aktörü olan inşaat sektörünün bu şekilde yalnız bırakılması; Hükümetimizin, ekonomi yönetiminin sektöre ilgisizliği, birçok yan sektöre yönelik teşvik paketleri açıklama gayreti içindeyken, inşaat ve müteahhitlik sektörünün sorunlarının çözümüne kayıtsızlığının sebebini anlayamadıklarını ifade etti.

Halbuki Hükümetimizin diğer yan sektörleri ayağa kaldırma gayretinin yanında; inşaat sektörünün de problemlerini çözmesi, sektörün önünü açması; zaten ona bağlı 250 alt sektörü de hareketlendirecek ve diğer yan sektörlere de olumlu yansıyacaktır.
Kg fiyatı 3000 TL’ye doğru yaklaşan demir çelik ürünlerindeki fahiş fiyat artışları, artık sektörün canına tak etmiştir.

Yine 1 Ekim’de yayımlanan yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin her Büyükşehir Belediyesinin kendi bölgelerinde uygulamaya konulacak şekilde hazırlanmış hallerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmaması ve Büyükşehirlerdeki İmar belirsizliği durağan olan inşaat sektörünü ve Kentsel Dönüşümü de baltalamaktadır. 

İMKON olarak biz diyoruz ki, kabul etsek de etmesek de makro ekonomimizdeki durgunluğu tekrar hareketlendirecek, önünü açacak lokomotif sektör, inşaat sektörüdür. Onun için inşaat sektörünün problemleri çözülmeli ve sektörün önü açılarak, tekrar ekonomimizin şahlanışa geçilmesi sağlanmalıdır.

Hükümetimizden, Sayın Başbakanımızdan ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan sektörün problemlerine kulak vermesini, Konfederasyonumuza bağlı alt derneklerimize üye olan veya olmayan binlerce müteahhidimizin sokağa dökülmemesi ve her geçen gün daha da artan “iş bırakma ve grev çağrısı” baskısının üzerimizden kaldırılması açısından da bir an önce demir çelik fiyat artışları durdurulmalı ve fiyatlar olması gereken yere çekilmelidir. 

Bu konu Rekabet Kurumu tarafından da ayrıca incelenmeli, sektörde herhangi bir kartelleşme olup olmadığı da gözden geçirilmelidir.

Bıçak kemiğe dayanmıştır, Hükümetimizin bu konu ile etraflıca ilgilenmesini ve tarafları dinlemesini yüksek sesle istirham ediyoruz ve acil çözüm bekliyoruz. Saygılarımızla kamuoyuna duyurulur. 

 

İMKON GENEL SEKRETER ALAATTİN ÇAKIR

İMKON GENEL BAŞKANI TAHİR TELLİOĞLU

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.