İmar Barışı Gelirinde Rekor!

İmar Barışı Gelirinde Rekor!

İmar barışı başvuruları 15 haziranda sona eriyor. İmar Barışına bugüne kadar 9,8 milyon kişi başvururken devletin kasasına 18.4 milyar TL girdi.

A+A-

Türkiye'de 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözmesi hedeflenen ve 'Yapı Kayıt Belgesi'ne başvurular hızla devam ediyor. Bu düzenleme kapsamında devletin kasasına 11 ayda 18 milyar 418 milyon 733 bin lira girdi. 8 Haziran 2018 yılında başlayan başvurular ise 9 milyon 841 bin 385'e ulaştı.

İSTANBUL'DA 1.7 MİLYON BAŞVURU

En çok başvuru yapılan il İstanbul olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 2 milyon kaçak bina yer alan kentte şu ana kadar 1 milyon 722 bin 696 kişi başvuruda bulundu. İstanbul'u 795 bin 934 başvuru ile  İzmir  izlerken  Ankara  ise 452 bin 295 başvuruyla vatandaşın İmar Barışı için yoğun ilgi gösterdiği ilk 3 şehir arasında yer aldı.

ANADOLU DA BARIŞIYOR

Antalya ve Bursa'da yapılan başvurular ise sırasıyla 403 bin 896 ve 353 bin 591'e ulaştı. İmar Barışı'na en çok başvuru yapılan şehirler arasında 347 bin 124 başvuruyla Konya ilk sıraya yerleşti.. Konya'yı 322 bin 792 başvuruyla Muğla, 307 bin 536 başvuruyla da Kocaeli izledi. Mersin ve Adana'da ise başvurular 250 bin 989 ve 212 bin 515 oldu.

15 HAZIRAN SON GÜN

İmar Barışı uygulamasından elde edilecek gelir, genel bütçeye aktarılacak. Kaynak, şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak. Başvurular 15 Haziran'a kadar yapılırken, İmar Barışı bedeli ise 30 Haziran 2019'a kadar ödenebilecek.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017 yılından önce inşa edilmiş konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne müracaat edilecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir kimliğe sahip olacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İmar affı için bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da müracaat edilebiliyor.

MÜRACAATTA NE TÜR BELGELER GEREKİYOR?

- E-devlet şifresi 
- Geçerli bir cep telefonu numarası
- Geçerli bir e-posta adresi
- Beyan edilecek yapının adresi
- Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
- Toplam inşaat alanı, konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare)
- Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı
- Arsa/arazinin emlak vergisi birim değeri
- Yapının bulunduğu arsanın alanı. Varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (Metrekare)
- Yapı sınıfı (Sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
- İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
- Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.