Gine'den Türk Müteahhitlere 'Gelin 100 Bin Konut Yapın' Çağrısı

Gine'den Türk Müteahhitlere 'Gelin 100 Bin Konut Yapın' Çağrısı

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde Türk iş adamlarına milyar dolarlık 100 bin konut yapmaları için çağrıda bulundu. Askon başkanı Orhan Aydın 20 iş adamıyla haziran sonunda Gine'ye gidip yatırım yapacak.

A+A-

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'ni ziyareti sırasında Gine'deki konut sıkıntısına dikkat çekerek Türk iş adamlarına  “Gelin 100 bin konut yapın” diyerek seslenmişti. Bu çağrının üzerine  ASKON Başkanı Aydın, Gine'ye yatırım yapma kararı aldı. 

Afrika kıtasının önemli ülkeleriden biri olan Gine'den Türkiye'ye devasa bir yatırım teklifi geldi. 2018 yılında Türkiye ile ticaret hacmi sadece 173 bin dolar olan Gine'de Türkiye'ye ülke işadamlarından ülkelerine konut yapmaları için çağrıda bulundu. 

Yakşlaşık 13 milyon insanın yaşadığı Gine'nin Cumhurbaşkanı Alpha Conde, bu ay başında ziyaretine geldiği Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'ni ziyaret etti. Conde Ziyareti sırasında Türk işadamlarına 100 bin sosyal konut inşa etmelerini istedi. Conde bunu yanı sıra madencilik alanında da Türkiye'nin yatırımlarını beklediğini belirtti. 

Gine ile Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Conde, "Buradaki madenleri biz çıkartıyoruz, Fransızlar hammadde olarak alıp işleyerek satıyorlar. Siz gelin madenleri işleyecek tesisler kurun, herkes kazansın" diyerek Türk işadamlarını ülkesine çağırdı. 

ASKON Başkanı Orhan Aydın, Gine'de ticaret üssü kurmak için başvurduklarını anlatarak, "Orada ofisimiz olsun, Gine'ye giden üyelerimize rehberlik edecek elemanlarımız olsun istedik. Gine Cumhurbaşkanı Conde, bizi ziyaretinde 2 bin metrekarelik ofisi bize bedelsiz tahsis ettiklerini belirtti. Conde, 100 bin sosyal konutun da Türk müteahhitler tarafından yapılmasını önerdi ve Fransızların hakim olduğu madencilik alanında da Türk işadamlarının maden işleme tesisleri kurmasını teklif etti" açıklamasını yaptı. 

ASKON Gine'ye 20 kişi ile gidecek 

Konu hakkından bir açıklama yapan Aydın, konut üretiminde kullanılacak ürünlerin de Türkiye'den gitmesi ihtimalinin olduğunu söyledi. Aydın, haziran ayının sonunda gıda, maden, inşaat, tekstil sektörlerinden 20 kişilik bir işadamı heyetiyle Gine'ye gideceklerini açıkladı. ASKON Başkanı Aydın, "Gine ilk adım olacak. Buradan Gineli işadamlarıyla diğer ülkelere de açılmak mümkün. Bunun altyapısını da araştıracağız. Ayrıca ziyaret dönüşünde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da konuyla ilgili bilgi vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.