Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi Tanıtıldı

Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi Tanıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'in Aktepe ve Emrez mahallelerinde 1 milyon 220 bin metrekare alan üzerinde hayata geçireceği kentsel dönüşüm projesini tanıttı. Proje kapsamında 4 bin 966 bağımsız bölüm inşa edilecek.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 100 uzlaşma ile hayata geçireceği Gaziemir Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm projesi için tanıtım toplantısı gerçekleştirdi. Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm projesi, 1 milyon 220 bin metrekare üzerinde hayata geçirilecek. Alanda yaklaşık bin 836 yapı, 4 bin 966 bağımsız birimde 2 bin 820 hak sahibi yer alıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm projesiyle ilgili bilgi verdiği konuşmasında, projede tüm rantın, o bölgenin, çamurunun kahrını çeken konut sahiplerinin olacağını belirtti.

aktepe-emrez-kentsel-donusum-2019.jpg

Başkan Kocaoğlu, törende yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün uzun sürdüğünü dile getirerek, “İlk kentsel dönüşümü başlatmak önemliydi. Bize inanan, güvenen ve ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirdiğimiz Uzundere’nin bugün evlerinde oturan sakinlerine sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar ilk adımı attılar. Bize inandılar, güvendiler, ilk güzel örneği hayata geçirmek şansını yakaladılar” diye konuştu.

“Anadolu’dan kopup gelmiş bir kardeşinizim. Bu salonda bulunanların yüzde 90’i benim gibi, annesi, babası, dedesi, Anadolu’dan çıkmış, yorganını sıtna koymuş bir hemşehrisinin, akrabasının yanına gelmiş, iş aramış, başını sokacak ev yapmış, devletin imkanları, yorganını sırtına koyup gelen insanların imkanları, bu yapıları yapmaya yetmiş” diye konuşan Kocaoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

ADALETLE, HAKKANİYETLE...

“Başımızı sokacak ev yapmışız, çalışmışız, çoluk çocuğumuzu okutmuşuz, evlendirmişiz, torunlarımız olmuş. Ama artık dünya gelişiyor. Ülke gelişiyor. İzmir gelişiyor. Daha modern, daha yeşil alanlara, spor alanlarına, kent ormanlara, parklara ihtiyacımız var. İnsanların bir arada bulunacağı, konuşup sohbet edeceği, güzellikleri paylaşacağı mekanlara ihtiyacı var. Yani kentimizin çarpık yapılanmanın olduğu yerlerinde kenti yeniden kurmalıyız. Adı kentsel dönüşüm. Aynı arsada bina yıkıp bina yapıyor. Bu kentsel dönüşüm değil. Eskiyen binanın yenilenmesidir. Sulukule ve Fikirtepe gibi dönüşümler de kentsel dönüşüm değil. Ranta dönük, orada yaşayan insanları dışlayarak yapılan rant dönüşümleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hakkaniyetle, adaletle, burada bu semtlerin çilesini çekmiş, bir göz odada beş çocuk büyütmüş insanların hakkını, hukukunu, malını, mülkünü, canını korumamız gerekiyordu. Bunun hesabını kitabını, yol haritasını doğru hazırlamamız gerekiyordu. Onun için zaman alıyor. Uzundere, Örnekköy, Ege, Aktepe-Emrez, Çiğli Adatepe… Hepsi sırasıyla geliyor, gelecek. Müteahhiti, mal sahibi görmeyecek, tanımayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni görüp tanıyacak. Müteahhit de mal sahibini görüp tanımayacak. O da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve başkanını tanıyacak. Kim arsasını, tapusunu herhangi bir kişiye verir. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesine veriyor. Müteahhite karşı da biz muhatabız, vatandaşımızın hakkını koruyoruz. Örneklerini gösterdik. Mal sahibine karşı da müteahhiti koruyacağız.”

aktepe-emrez-kentsel-donusum.jpg

EVİM YENİLENDİ AMA KOMŞUM AYNI

Bir konutun sadece gayrimenkul olmadığını söyleyen ve “Orada yaşanmışlıklar vardır, iyi günler vardır, düğünler dernekler vardır. Acı günler vardır. O binayla, sokakla, komşuyla ömür paylaşmıştır. Zorlukları paylaşmıştır. Orada çocukluk anıları vardır. Kaderi ve hayatı paylaşmak vardır. Biz evim yenilendi ama komşum aynı felsefesiyle dönüşümü sürdürüyoruz” diyen Kocaoğlu, hiçbir kentsel dönüşüm alanından Büyükşehir Belediyesinin bir kuruş değil, kuruşun kırkta biri kadar para bile rant sağlamayacağını ifade etti. Bütün rantın buranın çilesini çeken, Aktepe Emrez’in çilesini çeken, çamurlu yolunda yürüyen, sağlam olmayan yapıda yaşayan insanların olacağını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bu mantıkla, bu felsefeyle, bu doğaya bakışla, insana bakışla, kentsel dönüşümü düzenledik.  Bundan sonra kim gelirse gelsin, kim kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsa kalksın, bizim Uzundere ve Örnekköy’de yarın Aktepe Emrez’de örneğini vereceğimiz dönüşümün dışında başka bir uygulama yapması mümkün değildir. İnsanımıza o örneği verdikten sonra geriye dönmek mümkün değildir” diye konuştu.

ŞENOL: GAZİEMİR’İN KAÇAĞI DAHA DA DÜŞECEK

Yüzde 100 uzlaşıyla yerinde dönüşümün gerçekleşeceği projenin tanıtım toplantısında açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, proje hayata geçtiğinde Aktepe – Emrez’in Gaziemir’in en güzel, en yaşanabilir mahallesi olacağını söyledi. Şenol, “Sakın yerlerinizi satmayın demiştim. Yerleriniz değerlenecek demiştim. Şimdi bu bölgede kentsel dönüşüm için seçilen beş projeden biri uygulanacak. Spor alanları, pazar yerleri, sağlık ocağı, camilerine kadar bütün sosyal donatı alanlarıyla beraber güzel bir kent, binlerce insanın yaşayacağı bir bölge yaratıyoruz. Yetki büyükşehirdeydi. Sonsuz teşekkürler ediyorum bu emekler için. Bu bölge hayata geçtiğinde Gaziemir’in kaçağı yüzde 2’ye düşmüş olacak” diye konuştu.

PROJENİN DETAYLARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yüzde yüz uzlaşma ile yapılacak olan Gaziemir Aktepe ve Emrez Kentsel Dönüşüm projesi, 1 milyon 220 bin metrekare üzerinde hayata geçirilecek. Alanda yaklaşık olarak bin 836 yapı, 4 bin 966 bağımsız birimde 2 bin 820 hak sahibi bulunuyor. Çevre ile ulaşım bağlantısı zayıf, sosyal donatı ve teknik altyapısı yetersiz durumda olan Aktepe ve Emrez mahalleleri, böylece daha sağlıklı bir yaşam alanı haline dönüşmüş olacak. Proje alanında, dere çevresi yeşil alan olarak planlandı. Bu alanlar, yürüyüş ve bisiklet parkurları, açık spor alanları gibi çeşitli aktivitelerin yapılmasına uygun biçimde düzenlenecek. Proje ile, kültür tesisi, sağlık tesisi, belediye hizmet alanı gibi alanlar artırıldı ve bunların erişilebilir olması da sağlandı. Yayaların rahatlıkla kullanabileceği ve ticari aktivitenin de yoğun olacağı bir yaya aksı da belirlendi. Meydan, park ve donatı alanlarına bağlantı sağlayan bu yaya aksı  Gaziemir Aktepe Mahallesi’ndeki mevcut ağaç kümelerinin bulunduğu alan ile bağlandı. 

Gaziemir Altan Aydın Caddesi, yine ticari faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü, konut altı ticari birimlerin yer alacağı ana ticaret aksı olarak planlandı. Yerinde kentsel dönüşüm ilkesiyle, sadece konut sahiplerinin değil alandaki esnafın, işyeri sahiplerinin de dönüşüm sonrasında aynı yerde ticari faaliyetlerini devam etmesini sağlanacak. Çeşitli tiplerde kullanımları içeren konutlar, açık alanlara, yol genişliklerine ve kullanım cephelerine göre yapılacak. Projelerde hak sahiplerinin uzlaşma görüşmelerindeki konut tercihlerine bağlı olarak düzenlemeler de yapılabilecek. Alan genelinde imar adalarının ve mimari projelerde modüler sisteme bağlı kalarak 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon olarak farklı büyüklüklerde projelendirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.