Gayrimenkulde Yeni Model: Arsa Payı Yüzde 30'u Geçmeyecek

Gayrimenkulde Yeni Model: Arsa Payı Yüzde 30'u Geçmeyecek

Emlak katılım bankası gayrimenkulde yeni bir modeli devreye alacak. Yeni model ile arsa payları yüzde 10-20 düşecek. Süreç; Arsa sahibi, proje geliştirici, inşaat malzemesi üreticisi, konut alıcısı ve banka arasında gelişecek.

A+A-

Emlak Katılım Bankası (EmlakBank) Genel Müdürü Deniz Aksu, faaliyete başladıkları gün itibariyle Türkiye’nin 7 bölgesinde minimum 15 şube açmak için girişimler yaptıklarını söyleyerek, gayrimenkul sektörüne ve diğer paydaşlara yeni bir soluk getirmek için de çalışmalarda bulunduklarını ifade etti. Mayıs ayı sonu itibariyle 14 geliştiricinin stokları için çalışma başlattıklarını sözlerine ekleyen Aksu, sayının 27’ye kadar çıktıklarını ifade etti. Proje geliştirici firma sayısıyla ilgili bir sınırlarının olmadığı sözlerine ekleyen Aksu, konut stoku için belirledikleri temel kriterin ise kat mülkiyeti tapusunun bulunması olduğunu kaydetti.

Beklenti hangi yönde?

Emlak Katılım Bankası’nın konut finansmanı kullandırmasıyla ile ilgili takvimin açıklanmasını bekleyenler ise en çok bankanın diğer bankalara göre sunacağı farklı fırsatları araştırıyor. Beklenti ise Emlak Bankası Katılım Bankası’nın satılacak konutu önce kendi havuzuna aldıktan sonra tüketiciye taksitlerle satmayı amaçlıyor. Bankanın 120 aya kadar vade seçeneği sunması beklentisinde olan yüklenici şirketler, stoklarının sağlıklı bir şekilde eritilmesi için taleple bulundu.  Bankanın, satışa sunulacak konut değerinin  yüzde 80’ine kadar finansman sağlaması ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ile Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) masraflarından muaf olarak konut kredisi kullandırması durumunda beklentilerin karşılanabileceği belirtiliyor. Ayrıca yabancılara konut finansmanı kapsamında da 10 yıla kadar vadenin uygulanması durumunda piyasaya bir canlılığın gelmesi bekleniyor.

ARSA PAYI YÜZDE 10-20 DÜŞECEK

Merkezi İstanbul Ataşehir’de bulunan tek şubeyle 1.5 ayda 1 milyar lira para toplamayı başaran Emlak Katılım Bankası’nın orta vadeli şube sayısı hedefi 75.

72 ürün geliştiren banka yönetimi, gayrimenkulde yeni bir modeli devreye almayı planlıyor. Genel Müdür Deniz Aksu, bu amaçla birçok ülkede bulunan uygulamayı inceliyor. Devreye girecek ola modelde arsanın maliyet içindeki payı yüzde 20-30 olacak. Yüzde 30’u geçmeyecek. Arsa sahibi, proje geliştirici, inşaat malzemesi üreten ve satan ile konut alıcısı ve banka arasında gelişecek süreçte tüm tarafların hakları korunacak.

Tedarik zinciri finansmanına benzer bir formülle ilerleyecek olan modelle ilgili çalışmalar tamamlanıyor. Deniz Aksu, modelin başarıyla uygulandığı Polonya’da incelemeler yaptı. Proje geliştiricilerle mesai harcayacak olan banka, arsada teknik süreci takip edip kat irtifaklarının oluşturulmasıyla fon kullandırıp kâr payı alacak.

Uygulanacak modelle gayrimenkulde fiyat balonu da engellenecek.

Kurulacak olan gayrimenkul yatırım fonu ile sektöre ve ekonomiye katkı sunulacak.

Kentsel dönüşümde de bulunacak olan Emlak Katılım Bankası öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği çerçevede mevcut binaların iyileştirilmesi amaçlanacak.

Banka yönetiminin geleceğe dönük projelerinden birisi de SPK’dan izin alındığı takdirde zekât fonu kurmak. Fon ile hiç ev alamayacak vatandaşlara konut edinmeleri konusunda destek sağlanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.