Gayrimenkul Sektörü Hareketlenmeye Başlıyor

Gayrimenkul Sektörü Hareketlenmeye Başlıyor

Gayrimenkul projeleri geliştirme, pazarlama ve satış yönetim hizmeti sunan Soner Keleş; hızla düşme eğilimine giren konut kredisi faiz oranlarının gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandırabileceğini değerlendirdi.

A+A-

Konut kredisinde faizler düşmeye devam eder mi?

Soner Keleş: 2018 yılının ikinci yarısında aylık %3’lere kadar yükselen konut kredisi faiz oranları geçtiğimiz yıl ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payını %20’lere geriletti. Yüksek faiz oranları, alımlar üzerinde baskı yaratırken konut üretimindeki maliyetleri de arttırdı.

Tüketicilerin ev sahibi olmalarını zorlaştıran yüksek kredi faizleri geçtiğimiz haftadan itibaren hızlı bir düşüşe başladı. Kamu bankaları ile birlikte özel bankalarında oranlarını aşağıya doğru çektiği son günlerde bazı bankalarda konut kredisi oranının aylık %1,49 seviyelerine geldiği görüldü. Uzun bir aradan sonra konut kredisi faizlerindeki düşüşün daha da devam edeceği bekleniyor.

Faizler düştükçe, krediler ucuzladıkça ev almak daha da kolaylaşıyor. Ancak kolaylaştıkça da talep artıyor ve yükselen inşaat maliyetlerine rağmen düşen konut fiyatları tekrar yükselmeye başlayabilir. Faizler biraz daha düşsün diye beklerken, bu kez konut fiyatları yukarı gittiği için zararlı çıkma ihtimali olabilir. Dolayısıyla ev almak isteyen burada karar vermeli; fiyatlar henüz yükselmeden büyük indirimlerden yararlanarak vakit kaybetmeden konut sahibi olmak mı ya da kredi faizlerinin biraz daha inmesini bekleyerek düşük taksitler ile ev almak mı? Aslında her iki durumda da satın alma bütçesini, ödeme planını ve toplam maliyeti iyi belirleyerek harekete geçmekte fayda var.

Oturum amacıyla konut almak için uygun zaman mı?

Faizlerin aşağıya doğru inme evresine girdiği bu günlerde Hükümetin 31 Mart tarihine kadar geçerli olan KDV ve tapu harcı indirimi ile birlikte son 2 yıldır artan inşaat maliyetlerinin gayrimenkul fiyatlarına henüz yansımadığı bir döneme denk gelmesi, özellikle oturmak için ev almayı planlayanlara fırsat olabilir. Ancak bekle-gör dönemi devam ederse bu sefer de faizlerin düşmesi ile birlikte konut fiyatlarının tekrar artışa geçmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yatırımı mevduata değerlendirmek mi yoksa ev sahibi olmak mı?

Bu sorunun cevabı elbette ki beklentilerinizin ne olduğu ile ilgilidir. Amacınız birikimlerinizden yatırım yapmak mı yoksa uzun yıllardır hayalini kurduğunuz içinde oturabileceğiniz bir konut sahibi olmak mı? Her ikisinde de içerisinde bulunduğumuz fırsatlar döneminde gayrimenkul sahibi olmak daha karlı olabilir.

 

Günümüzde birikiminizi değerlendirebileceğiniz birbirinden farklı yatırım seçenekleri vardır. Bunlar arasında konut, dükkan, ofis, arsa gibi gayrimenkul yatırımları olabileceği gibi döviz, vadeli hesap, altın gibi menkul değerler üzerine de olabilir. Bu yılın ikinci yarısından sonra vadeli mevduat faizlerinin yıllık %20-25’lere geldiği bir ortamda konut getirisi uzun bir aradan sonra ilk kez faiz gelirinin altında kaldı.

Genel bir kanı olarak birikiminizi gayrimenkul almak yerine vadeli mevduat hesabında tutmak daha avantajlı gibi görünmektedir. Yatırım yapan birey; ekonomik durumu, giderleri, yaşam şekli gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygun yatırıma yönelmelidir. “Konut kirası mı faiz mi daha avantajlı?” kararsızlığı yaşayan birikim sahibi, her iki yatırım tercihinin de avantajları kadar riskleri de olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Ancak son yıllarda gayrimenkul piyasalarında oluşan arz fazlası nedeniyle konut fiyatlarında kaçırılmayacak cazip fırsatların ortaya çıktığı  göz ardı edilmemelidir.

Soner Keleş
Satış Çözümleri-Kurucu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.