Faizlerin Düşmesi Konut Satışlarını Nasıl Etkileyecek?

Faizlerin Düşmesi Konut Satışlarını Nasıl Etkileyecek?

Kamu bankaları konut kredisi faizlerini düşürdü. Peki düşük faizli konut kredisi kampanyası sektörü nasıl etkileyecek? Özel bankalar da konut kredisi faizlerini düşürecek mi?

A+A-

Merkez Bankası'nın faiz indirimine kamu bankalarının da destek sağlaması, iş dünyasında memnuniyet yarattı. Konuttan mobilyaya vatan pek çok sektörde olumlu yansımalar bekleniyor. 

Para Dergisi'nden Rahime Baş Uçar'ın haberine göre; Merkez Bankası tarafından politika faizinin 200 baz puan indirilmesinin ardından kamu bankaları da harekete geçti. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, geçtiğimiz hafta kredi faizlerinde ürün ve vadeye göre 200 baz puan indirim uygulayacaklarını duyurdu. 

Alınan son kararla beraber, kamu bankaları konut kredisi faizlerinde 1 milyon TL'nin altındaki tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon TL'yi aşan tutarlarda ise yüzde 1.34 faiz uyguluyor. 

Ev almanın tam vakti

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, kamu bankaları tarafından konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimin satışları pozitif etkileyeceğini savunuyor. Özgün, "Bankalarca verilen konut kredilerinin ağırlıklı ortalaması geçen hafta aylık bazda yüzde 1.49'du. Şu anda kamu bankaları bu rakamı yüzde 1.29'a çekti. Yani kamu bankalarının harekete geçmesiyle faiz yükü yüzde 13.42 azalmış oldu. Faizlerin düşmesi net bir şekilde satışlara olumlu yansıyacaktır" açıklamasında bulundu. 

Özel bankaların da elini taşın altına koyarak faiz indirimi yapması gerektiğini belirten Özgün, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"TÜİK'e göre inşaat maliyetindeki artış temmuzda önceki yıın aynı dönemine göre yüzde 45'e dayandı. Demir ve çimento başta olmak üzere ana girdilerde çok ciddi artış var. Arsa maliyetlerindeki yükselişle birlikte bu durumun konut fiyatlarına yansıyacağını düşünen vatandaşlarımız ev almak istiyor. Şimdi tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de güçlü konut talebinin uzun yıllar bu şekilde süreceği görüşündeyiz. Evlilikler, yeni eve çıkan gençler, kiracıların ev sahibi olması gibi etkenler, talebin devam edeceğini gösteriyor. Faiz oranlarındaki her düşüş önemlidir, ancak beklentimiz bu oranların yüzde 1'in altına düşmesidir."

Konutta özel bir kampanya başlatılmalı 

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da konut kredisi faizlerini ve sektörü değerlendirdi. Durbakayım, şunları kaydetti:

"Kamu bankalarının konut kredilerinde yaptığı indirimin piyasaya yansımasının geçmişte olduğu gibi bu dönemde de çok olumlu olacağını düşünüyorum. Faiz indiriminin ilk etapta özellikle ikinci el konutlarda yeni bir alım dalgasına yol açacağını bekliyoruz. Gerek dövizde gerçekleşecek kar satışları, gerekse faiz indiriminin sağladığı avantaj yatırım amaçlı satışlarda artış sağlayacaktır. 

Faiz indiriminin birinci el konutlara yansıması için özel bir kampanya gerekli. Geçen sene olduğu gibi kamu bankaları ve Emlak Konut GYO önderliğinde ve sadece birinci el konutları kapsayan faiz kampanyası, ekonominin dinomosu olan gayrimenkul sektörü için yeni bir can suyu olacaktır. 

Söz konusu kampanya faizinin geçen seneki gibi yüzde 0.64 seviyelerinde olmasını beklemiyoruz ama aylık bazda yüzde 0.99'un altında olması ve kampanya süresinin ise en az 1 yıl olmasının süreklilik açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. Birçok inşaat firması da bu girişime olumlu destek verecektir. Firmaların da bir miktar faizi sübvanse etmesi, oranı yüzde 0.80'lere kadar çekebilir. Ayrıca faiz indirimleri sadece kamu bankalarıyla sınırı olmamalı, özel bankalar da taşın altına elini koymalılar."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.