Eylül 2021'de En Çok Konutu İran ve Iraklılar Aldı

Eylül 2021'de En Çok Konutu İran ve Iraklılar Aldı

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde eylül ayında satılan konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış gösterdi. En çok konutu ise sırasıyla İran ve Iraklılar alıyor.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış verilerine göre, Türkiye'de Eylül ayında satılan konut sayısı, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 7,6 artış gösterdi. T24'te yer alan habere göre; en çok konutu ise sırasıyla İran ve Iraklılar aldı. 

Eylül ayında satılan konut sayısı 147 bin 143 olarak kaydedildi. Konut satışlarında İstanbul 28 bin 229 konutla ilk sıraya yerleşti. Satış sayılarına göre İstanbul'u 14 bin 218 konut satışı ile Ankara, 8 bin 806 konut satışı ile   İzmir takip etti. Konut satış sayısının en az olduğu şehirler 14 konut ile Hakkari, 41 konut ile Ardahan ve 78 konut ile Şırnak olarak kaydedildi. 

Yabancılara 6 bin 630 konut satıldı

Yabancılara satılan konut rakamları ise Eylül'de, 2020'nin aynı ayına göre yüzde 25,8 arttı ve 6 bin 630 oldu. Toplam konut satışlarında yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarında ilk sıraya yerleşen il 2 bin 995 ile İstanbul oldu. İstanbul'u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara  takip etti. 

İranlılar 1. sırada

İran vatandaşları çeşitli sebeplerle Türkiye'de en çok konut alan yabancılar arasında ilk sırada yer alıyor. İstatistiklere göre Eylül'de İranlılar Türkiye'nin farklı kentlerinde 1.323 konut satın aldı. Büyük şirketler İranlıların yoğun taleplerine yetişebilmek amacıyla çaba sarfettiklerini ifade ediyor. 

İranlılardan sonra Iraklılar da 995 konut ile ikinci sırada bulunuyor. Rusya vatandaşları da Eylül ayında 540 konut satın alarak üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye vatandaşı olmak isteyenler 250 bin dolarlık gayrimenkul aldıklarında bu hakkı kazanıyor.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konuya ilişkin açıklamasında “Yabancılara satışlar yüzde 60 gibi arttı. Tabii ki geçen seneye nispeten. Tabi bunun başlıca sebebi dövizin yükselmesi. İkinci sebep ise İran ve Afganistan gibi ülkelerde yaşanan gerilim ve gelişmeler. Müslümanlık yabancıların Türkiye'yi tercih etmesine neden oluyor. Gelen kişiler genel olarak Müslüman olduğu için bizi bir din birliği bu işi elde tutuyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.