Ev Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Ev Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Konut fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, konut alacakların beklememesi gerektiğini artışın ilerleyen zamanlarda daha da artacağını ifade etti

A+A-

Hem ev almayı hedefleyen vatandaş hem de Konut üreten firmalar için önemli gündem konusu fiyatlar. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre;  tüketiciler bütçesine uygun ev bulmakta zorluk yaşarken firmalar inşaat maliyetlerindeki yükselişe vurgu yapıyor. Demirden çimentoya kadar çok sayıda malzemede son 1 senede yüzde 100’ü geçen fiyat artışları olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, maliyet artışını fiyatlara yansıtacak. Konut fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketlilik olacağını belirten isimlerden biri de Mesa Mesken Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu. Boysanoğlu sektördeki gelişmeleri aktardı. 

 Kurdaki hareketliliğin inşaat malzeme fiyatlarını doğrudan etkilediğini söyleyen Boysanoğlu, “Sektörümüzde maliyetler arttığı zaman bu artış dalgasının fiyata yansıması 4-5 ay sonra oluyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda tüketiciler radikal fiyat artışları görecek. 2021 sonuna kadar yüzde 10-15, 2022’nin 3. çeyreğine kadar da yüzde 20 seviyesinde artış beklenebilir. ‘Konut üreticileri fahiş zam yapıyor’ yorumu doğru değil, çünkü artan maliyet ortada. Son bir yılda maliyetler reel olarak yüzde 50-55 arttı. Kimi zaman piyasa şartları nedeniyle bu artışları fiyata yansıtamadığımız da oldu” dedi.

Ev sahibi olma zamanı 

Ev almayı hedefler için doğru zaman olduğunu dile getiren Boysanoğlu, “Mevduatta paranın değerini korumak zor, Dolar ise bir yatırım aracı değil. Ama doğru yapılan bir konut yatırımı her zaman kazandırıyor. Bu dönemde tüketici açısından inşaatına başlanılmış, bir miktar da ilerlemiş projeler daha cazip olabilir. Çünkü yeni projeler yeni maliyetlerle fiyatlandırılacak” diye konuştu.

Talepler sıkıştı 

Maliyetler ve salgın sebebiyle üretime ara verilmesinin arz tarafından probleme neden olduğunu söyleyen Boysanoğlu, “Her yıl ortalama 750 bin yeni konuta ihtiyaç varken son yıllarda üretilemedi. Tüketici tarafında sıkışmış bir talep var. Üretici cephesinde ise bu denli hareketli piyasada yeni bir projeye başlamak kolay değil. Ama talep projelerin başlaması gerektiğini de gösteriyor” dedi. 2022’de biriken taleple piyasanın hareketleneceğini belirten Boysanoğlu, kamu bankalarının kredi faizlerinde yaptığı indirimin de satışlara olumlu yansıyacağını dile getirdi ve şunları söyledi: “Bu indirim bir miktar canlılık getirir. Ancak faizler yüzde 1’in altına inince tüketici alıma yöneliyor. Bugün 1 milyon TL altı için yüzde 1.29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1.34 faiz oranları uygulanıyor. Eğer 0.90 bandına inerse etkisi daha net görülür.”

Salfın ile beraber konuttan beklentilerin değiştiğine söyleyen Mert Boysanoğlu, “Evde geçirilen süre artınca evin eksiklerini, hatalarını gördük. Bu da konuta talebi olumlu etkiledi. Son aylarda alıma geçen müşterilerin Satış ofislerinde sorduğu sorular da değişti. Mesela ‘yan komşum kim’ diye soruyorlar. Geçmişte böyle bir soru olmazdı. Salgın sürecinde komşuluk ilişkilerinin önem kazandığını gördük. Biz de projeleri tasarlarken çekirdekte daha az daire koymaya başladık. Ayrıca daha fazla balkon, bahçe, teras gibi yeşil ve açık alan tasarlamaya yöneldik. Yeni projelerde binaların içine taze hava pompalama sistemi de koyuyoruz. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem nedeniyle projelerimizde seçilen bitkilerden sulama sistemine kadar birçok noktayı iyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

500 milyon dolarlık yurtdışı adımı 

Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri çalışmalarında da önemli gelişmeler olduğunu belirten Mert Boysanoğlu, “Bağdat ve Moskova’da yeni proje üstlendik. Moskova’daki konut işinde temel atıldı. Değeri yaklaşık 165 milyon dolar. Bölgede 1 milyon metrekare arazisi olan yatırımcı projenin geri kalan kısmını bizimle geliştirmek istiyor. Bağdat’ta ise 350 milyon dolar değerinde Bakanlıklar Kurulu binası işini aldık. Bağdat’ta uzun dönemdir yeni iş alan tek Türk firmasıyız” ifadelerine yer verdi. 

Çok sayıda konut inşa edilecek

Mesa hem senenin ay aylarında hem de 2022’de yeni konut projelerini hayata getirecek Başlanan ve planlanan projeler hakkında bilgi veren Mert Boysanoğlu şunları söyledi:

“İstanbul Halkalı’da yer alan Tema İstanbul projesinde 2 bin 500 konutluk yeni etabın inşasına ve satışına başlıyoruz. 4-5 katlı yapılar ve villalar yer alacak. Yine bu projedeki tematik eğlence parkına da uzun süre sonra başlıyoruz. Konut bölümünün yatırım değeri arsa hariç 3.5 milyar lira, Tema World ise 600 milyon lira.

Çengelköy’de mart ayında 80 konutluk butik bir projeye başladık, arsa hariç 120 milyon lira yatırım değerine sahip Mesa Çengelköy Bosphorus’da çalışmalar sürüyor.

Beykoz’daki Mesa Orman projesinin 220 dairelik ikinci etabına başladık. İlk etapta yoğun ilgi gören projemizde yine 4-5 katlı bloklar olacak.

Hadımköy’deki villa projemiz Yeşilyaka’da yeni etaplar çıkacak. Pandeminin etkisi ile bu projede satışta olan konutların yüzde 70’i satıldı.

Urla’da 68 villadan oluşan yeni bir proje hayata geçiriyoruz. Satış başlamadan çok ciddi ön talep geldiği için bölgede yeni arsa arayışına da başladık. Mesa Urla Kekliktepe projesinin yatırım değeri arsa hariç 220 milyon lira olacak.

Üzerinde 2 aydır çalıştığımız bir Riva projemiz var. Arsa ortağımızla birlikte 5 etaplı yaklaşık 1000 villalık bir yatırım planlıyoruz. İçinde golf sahası, doğal yaşam alanları olan çiftlik konsepti düşünüyoruz. Küçük metrekarelerde ulaşılabilir fiyatlı müstakil konutlar inşa edeceğiz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.