Emlak Konut GYO Faiz Oranlarını 0.69’a Çekti!

Emlak Konut GYO Faiz Oranlarını 0.69’a Çekti!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve Emlak Konut GYO'nun da katıldığı konut kredisi kampanyalarında yeni bir gelişme daha yaşandı. Emlak Konut GYO, 10 bin konutluk 26 konut projesinde geçerli olan faiz oranını 0.79’dan 0.69’a düşürdü.

A+A-

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve Emlak Konut GYO'nun da katıldığı konut kampanyalarında bir adım daha atıldı. 

Emlak Konut GYO, kredi faizini bir kez daha düşürdü ve faiz oranı 0.79’dan 0.69’a indi.

Bu durumda 500 bin TL'lik konut satın alan vatandaş 10 yıl vadede 21 bin 400 TL, 180 ayda ise 38 bin 500 TL daha az ödeme yapacak.

Konutta tarihin en avantajlı fırsatları ardı ardına geliyor. Önce kamu bankaları tüm zamanların en düşük faiz oranlarını açıkladı. Konut kredi faizi, 1. elde yüzde 0.64, 2. elde 0.74’e düşürülürken, 12 ay ödemesiz dönem imkanı da sunuldu. İkinci hamleyi ise Emlak Konut GYO yaptı. Özel sektör iş birliğiyle hayata geçirilen konut projelerinde konut alanların 24 ay ödeme yapmayacağı, ödemelerin 3. yılda başlayacağı faizin 0.79’a düşürüldüğü açıklandı. Konut pazarını hareketlendirmek isteyen Emlak Konut GYO, bankaların da desteğiyle yeni bir adım daha attı, bu defa faizi 0.69’a çekti. 

VATANDAŞ NE KAZANACAK?

Peki bu indirim vatandaşın cebini nasıl etkileyecek?

Şöyle ki: 500 bin TL'lik bir konut alan vatandaş yüzde 0.79 oranla kredi kullandığında 120 ay vadede aylık taksiti 5 bin 364 TL, 180 ayda 4 bin 23 TL oluyor. Aynı evi 0.69 faizle aldığında ise 120 ay vadede taksiti 5 bin 141 TL, 180 ay vade de 3 bin 776 TL oluyor. Bu durumda Emlak Konut GYO projelerinden konut satın alan vatandaş son faiz indirimiyle beraber 500 bin TL'lik bir evde 10 yıl vadede 21 bin 400 TL, 180 ayda ise 38 bin 500 TL daha az ödeme yapacak.

KADEMELİ FAİZ

Edinilen bilgilere göre konut kredi faizi kademeli olarak yükselecek. Lüks konut alanlar için faiz oranı yükselirken, orta gelir grubu için daha uygun hale gelecek. Bu kapsamda 1 milyon TL'ye kadar olan konutlarda faiz oranı 0.69 olarak uygulanacak. Sonrasında 0.79’a kadar kademeli olarak artış gösterecek. Kampanya Emlak Konut GYO’nun 10 bin konutluk 26 konut projesinde geçerli olurken sürenin 2 ayla sınırlı kalması hedefleniyor.

SATIŞ OFİSLERİ HAREKETLİ

Gayrimenkul sektörü temsilcileri koronavirüsle azalan satışların kampanyalarla yükseleceğini ifade ediyor. Açıklanan kampanyalarla satış ofislerinde uzun süredir olmadığı kadar yoğunluk meydana geldi. Konuta ihtiyacı olan fakat bekleyen vatandaşın uygun ödeme şartlarıyla alıma geçtiğini aktaran sektör temsilcileri özellikle bu hafta sonu sokağa çıkma yasağının da iptali ile önemli ölçüde talep ve satış yaşanacağını öngörüyor. 

KONUTTA TARİHİ 2 FIRSAT

1. fırsatı kamu bankaları duyurdu: 

-Yüzde 10 peşinat
-Faiz sıfır konutta yüzde 0.64, 2. elde yüzde 0.74
-12 ay ödeme yok
-15 yıla kadar vade

-2. fırsat Emlak Konut GYO’dan geldi

-Yüzde 10 indirim
-yüzde 5 peşinat
-Faiz yüzde 0.69
-24 ay ödeme yok
-15 yıla kadar vade

KONUTTA KREDİ FIRSATÇILARINA DİKKAT

Kamu bankalarının tarihin en düşük konut kredisi kampanyası başlatması, fırsatçı mal sahibi ve gayrimenkul şirketlerini harekete geçirdi. Fırsatçılar, konut satışlarındaki talebin artmasıyla beraber fiyatları yüzde 25’lere varan oranlarda artırdı. 

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, faiz oranların düşürülmesiyle birlikte fırsatçıların ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Yıllardır ev sahibi olma hayalini düşük faiz ve uzun ödeme imkanlarıyla gerçekleştirmek isteyen tüketiciler, haksız kazanç sağlamak isteyenlerle karşı karşıya kaldı” dedi. Haksız fiyat artışıyla karşılaşan çok sayıda tüketiciden telefon ve mail aldıklarını belirten Küçük, “Nasıl ki gıdada hile, taklit ve tağşiş yapanlar teşhir ediliyorsa konutta düşük oranlı kredileri fırsat bilerek zam yapan firmalar da açıklanmalı. Ticaret Bakanlığı veya ilgili oda, birlik, STK tarafından bu açıklama yapılabilir” diye konuştu.

DENETİM GEREKLİ

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, “Daire özelinde zammın yüzde 25’lere varabildiğini görüyoruz. Özellikle müstakillerde daha çok rastlanılıyor” şeklinde konuştu. Aşa, ev sahibi olmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratan mal sahibi ve şirketlerin iyi denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.