Ekonomi Verilerindeki En Büyük Değişiklik İnşaatta

Ekonomi Verilerindeki En Büyük Değişiklik İnşaatta

TÜİK Başkanvekili Mehmet Aktaş, ekonomi verilerinde en önemli değişikliğin inşaatta yaşandığını açıkladı.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milli gelir revizyonu yaptı. Kişi başına düşen gelir de 2015'den itibaren 11 bin 14 dolar seviyesine çıktı.

1884 DOLARLIK ARTIŞ YAŞANDI

Daha önce hesaplanan milli gelirin 9 bin 130 dolar olduğu belirtilirken, sonuç olarak 1884 dolarlık bir artış yaşandı. 2015 yılındaki büyüme de yüzde 4’ten yüzde 6.1’e çıktı.

İnşaat sektörü ekonomiyi etkiliyor

"REVİZYON YUKARI DOĞRU OLACAK"

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak, “TÜİK, bir gecede milletin cebine şu kadar para koydu’ derler. Aslında milletin cebinde ne kadar para olduğuyla ilgili bazı ipuçlarıyla daha iyi tahmin yapıyoruz. Mevcut geliri daha iyi ölçmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin en zengini de, açlık sınırında olanı da hesapta var” derken; müjdeyi de verdi. Aktaş, “Bundan sonra revizyon olursa yine yukarı doğru olacak” diye konuştu.

İnşaat sektörü ekonomiyi etkiliyor

BÜYÜMEDE İNŞAAT ETKİSİ

Yeni serilerle, 2009 sonrası ortalama büyümenin de yüzde 4.42’den yüzde 6.25’e çıktığını söyleyen Aktaş, verilerde en önemli değişikliğin inşaatta yaşandığını anlattı. 2015 için eski seride yüzde 20.4 olan yatırımların yeni seride 29.7’ye çıktığını belirten Aktaş, “Bunun yüzde 90’ı inşaattan kaynaklanıyor. Bu da profesyoneller tarafından sorgulanacaktır. Ama biz de 1.5 senedir sorguluyoruz kendimizi. 1998 bazlı seri, ‘Ne yapıyor böyle?’ diye inanamıyoruz. Doğru mudur, yanlış mıdır başka ilave teyit bilgileri almak için epey bir uğraş içine girdik. Buna bağlı olarak SGK verilerini de entegre ettik” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.