Ege Mahallesinde Kentsel Dönüşüm Başlıyor

Ege Mahallesinde Kentsel Dönüşüm Başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin 7 ayrı noktasında sürdürdüğü kentsel dönüşüm faaliyetlerinde sıra Ege Mahallesi'ne geldi. Vatandaşlarla büyük ölçüde uzlaşan Büyükşehir Belediyesi, ÇED başvurusu için hazırlıklara başladı.

A+A-

İzmir'de merakla beklenen kentsel dönüşüm projelerinden olan Ege Mahallesi'nde geri sayım başladı.

UZUNDERE'NİN ARDINDAN SIRA EGE MAHALLESİ'NDE

İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta merakla beklenen ve toplam 7 hektarlık alanda hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili uzlaşma çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin önceki yıl start verdiği "Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi"nde ilk kazma için gün sayılırken, sıra resmi işlemlere geldi. Belediye ile mahalle genelindeki hak sahiplerinin yaklaşık yüzde 70'i el sıkışırken, proje için de kritik bir gelişme yaşandı.Proje için gerekli ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu hazırlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, danışmanlık hizmeti almak üzere ihaleye çıkacak. Belediye, ardından resmi ÇED başvurusu yaparak dev projenin startını verecek. Geçtiğimiz ay Karabağlar ilçesi Uzundere semtinde başlayan faaliyetlerin ardından, Ege Mahallesi'nin kentte başlatılan ikinci büyük dönüşüm projesi olması bekleniyor.

7 HEKTARLIK ALANDA DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl içinde mahalle sakinlerine ve kamuoyuna sunduğu projede şunlar yer alıyor:

İzmir’de Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”nda 591 yapının ölçümünü tamamlayan ve konutların tapu bilgilerini alarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanını oluşturan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl hak sahipleriyle masaya oturmuştu. Vatandaşların yüzde 70’inin kabul ettiği ve uzlaşma tutaklarına imza attığı öğrenilen proje kapsamında yenilenecek Ege Mahallesi, ortalarında yeşil alanları olan 6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamı doğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri ve aynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halen kahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçük ticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olacak.

VATANDAŞLARLA BÜYÜK ÖLÇÜDE UZLAŞMA SAĞLANDI

Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipi konutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerine göre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerde alternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlar düşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimi tasarlandı. Böylece toplam 911 bağımsız birim üretilmesi hedefleniyor. Bodrum katlarında otoparklar tasarlandı.

KENTİN YENİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşan yüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konut gibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı. Kentle yaya bağlantısının sağlanması, Kahramanlar bölgesine erişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformun altı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi.Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşan yüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konut gibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı. Kentle yaya bağlantısının sağlanması, Kahramanlar bölgesine erişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformun altı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi.

Erman Şentürk- Ege Postası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.