Dövizdeki Hareketlilik Konut Sektörünü Nasıl Etkiledi

Dövizdeki Hareketlilik Konut Sektörünü Nasıl Etkiledi

Döviz kurlarındaki ani düşüşler ve ardından gelen kısmi yükselişler konut fiyatlarını etkilerken, düşüşün ardından daha pahalıya gelen satışlarda iptaller yaşanmaya başlandı.

A+A-

20 Aralık haftasında döviz kurunda meydana gelen sert düşüşün, konut satış iptallerine sebep olduğuna dikkat çekilirken, mevcut alıcıların da beklemeye geçtiği ifade edildi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; kurdaki düşüşün piyasaya etkileriyle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Bu özellikle yabancı alımını azaltacak. 100 bin dolarla 850 bin liralık ev alabilirken, kur artışlarından sonra 1 milyon 800 bin TL’lik evlere bakmaya başladı. Ancak kurda ani düşüş olunca parası yetmedi ve satış iptalleri oldu” diye konuştu.

Talep azalmasının fiyatlarda bir miktar gevşemeyi detirebileceğini fakat henüz o noktaya gelmediklerinin altını çizen Aşa, alıcıların dövizin seyrini takip ettiklerine vurgu yaptı. Özellikle inşaat sektöründe de yeni projelere başlamak için, kurun belli bir seviyeye düşmesinin beklendiğine de dikkat çeken Aşa, “İnşaatçı şu anda önünü göremediği için maliyet hesabı yapamıyor. Burada kamunun devreye girmesi” ifadelerini kullandı. 

Yabancıya etkisi pozitif oldu

Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak da, konuyla ilgili açıklamasında “Çünkü kur artıkça yabancıya satış daha pahalı hale geldi. Ancak doların gerilemesi yabancıya satışta pozitif bir etki yarattı. Dolayısıyla yabancıya gayrimenkul satışı tarafından bir problem olduğunu düşünmüyorum. Hızlı bir şekilde artacağına da inanıyorum. Bizim satış verilerine baktığımızda beklentimizi karşılayacak satışlar da gerçekleşti bu dolarizasyon döneminde. 2022’de yabancıya satışın 60-70 bin bandına gelerek 10 milyar doların üzerinde bir gelir bırakmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İç pazarda insanların yatırımlarını biraz erteleyerek şu anda dolar ve TL tarafında kampanyanın gidişatını izlediğini belirten Bucak, “Artacak mı düşecek mi onu bekliyor. Ayrıca kredi oranları aylık yüzde 2’ye yükseldi ve kimse kredi bulamıyor. Bu da ipotekli konut satışlarında düşüş yaşanacağını gösteriyor. Dolayısıyla cebinde nakiti olan konutu alıyor, ancak ipotekli kısım beklemede” açıklamasında bulundu. 

Yabancıya ikamet amaçlı satışları artırır

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman ise fiyatların düşmüş olmasının yabancılar tarafında cazibeyi artıracağına vurgu yaptı. Büyükduman, “Yabancı alımlarında aslında vatandaşlık alımlarının payı yüzde 15-20. Geriye kalanlar ikamet amaçlı alıyor. Türkiye’de mülk sahibi olduğunuzda daha rahat bir şekilde geçici ikamet alabiliyorsunuz. Böyle olunca da Afganistan, Yemen, Libya, İran ve Irak gibi ülkeler ucuz mülk için bize yöneliyor ve ikamet sayesinde Türk pasaportu alabiliyorlar. Şimdi kur düşünce bizim mülkler onlar için daha ucuz hale geldi. Dolayısıyla yabancıya satışta bir düşüş beklemiyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.