Döviz Kurundaki Hareketlilik İnşaat Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor

Döviz Kurundaki Hareketlilik İnşaat Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik inşaat sektörünü etkilemeye devam ettiriyor. Tacer Grup Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ümit, son dönemlerde dövize endeksli inşaat malzemelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik inşaat sektörünü etkilemeye devam ettiriyor. Tacer Grup Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ümit, son dönemlerde dövize endeksli inşaat malzemelerine ilişkin açıklamalar yaptı. Ümit, "Dövize bağlı olmayan kalemlerde bile piyasada oluşan algıdan dolayı üreticiler yüksek kur artışına göre hareket ederek zamlı fiyat tarifeleri belirliyorlar" dedi.

 Fiyat farkı kararnamesine yönelik açıklama yapan  Ümit, “Bunu söylemek istemezdim ama malzemeli taahhüt projelerinde fiyat farkının dövize endeksli olması gerekiyor. Çünkü maalesef inşaat malzemelerinin büyük bir bölümü dövize endeksli durumdadır. Dövize bağlı olmayan kalemlerde bile piyasada oluşan algıdan dolayı üreticiler yüksek kur artışına göre hareket ederek zamlı fiyat tarifeleri belirliyorlar. Şu anda müteahhitler kâr etmekten vazgeçti, daha fazla zarar etmeden, daha doğrusu iflas etmeden işlerini bitirip teslim etmek istiyorlar. Müteahhitlerin bu zamları ve zararları karşılama gibi imkânları olmadığı için iflasın eşiğinde olduklarını söyleyebilirim. Yeni çıkan fiyat farkı kararnamesi eğer müteahhitlerin sıkıntılarına derman olamazsa, üzülerek söylüyorum, müteahhitlerin yüzde 80’i iflas eder" diye konuştu. 

İnşaat sektörünün büyük bir iş kapısı olduğunu dile getiren Ümit sözlerine şu ifadelerle devam etti: "Devletin zararının ise ucu bucağı olmaz. İnşaat sektörü en önemli istihdam alanlarından biridir. Bugün inşaat sektörünün sekteye uğraması ile yüzlerce proje yarım kalabilir ve yarım kalan projelerin tamamlanması için daha fazla ödenek harcanması gerekebilir. Bunun da ötesinde projeler yarım kaldığı zaman işsizlik had safhalara çıkabilir. Domino etkisiyle meydana gelen bu işsizliğin etkisi uzun yıllar olumsuz sonuçlar doğurur. Yeni inşa edilen projelerin imalat fiyatları ve satış fiyatları eskisi gibi olmaz. Bu da dolayısıyla faizi ve enflasyonu arttırır. İnşaat sektöründeki kurulu düzen bozulursa bu diğer sektörleri de doğrudan etkileyebilir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.