Dolarla Gayrimenkul Kiralama ve Satış İzmir'de Çok Geçerli Değil!

Dolarla Gayrimenkul Kiralama ve Satış İzmir'de Çok Geçerli Değil!

First Class yönetim kurulu başkanı Gülçin Okay ve Gözde grubu yönetim kurulu başkanı Satış ve kiralamada döviz yasağını değerlendirdi. Okay, İzmir'deki döviz ile satış ve kiralama çok tercih edilmediği için karardan çok etkilenmeyeceğini söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan gayrimenkul, araç ve menkul değerlerin alım satımında Türk Lirasının kullanılması kararnamesi, emlak sektöründe olumlu karşılandı.

Yeni düzenlemeye göre kiralamalar döviz üzerinden yapılamayacak; döviz üzerinden yapılmış sözleşmeler de 30 gün içinde Türk Lirasına dönüştürülecek.

Türk Lirasının korunmasına ilişkin önemli bir adım olarak değerlendirilen bu kararla birlikte, artan döviz kuruna karşı vatandaşların yaşadığı ödeme güçlüğünün de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili görüş aldığımız sektör temsilcileri ise bu kararı desteklediklerini ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi.

First Class Trust Union Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay:

TÜRK LİRASI İLE KİRALAMA DOĞRU KARAR

Dolarla gayrimenkul kiralama ve satış konusu aslında İzmirde çok geçerli değil. Yalnızca bazı satıcılar gayrimenkulün değerini dolar kuruna sabitliyorlardı. Dövizde yaşanan dalgalanmalarla birlikte emlakçıların pazarlık gücü de azalıyordu. Bu konuda Türk lirasının kullanılması bence önem taşıyor. Bununla birlikte İzmirdeki bazı AVM'lereki dükkanlar dolarla kiralanıyor. Dolar artışı nedeniyle kiralar da ikiye katlanmış oldu. Fakat kiracılar, aynı oranda cirolarını artıramadıkları için sıkıntı doğdu. Türk lirası ile kiralama yapmak yatırımcılar ve esnaf için en uygun karardır diye düşünüyorum.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı:

KAPSAM GENİŞLEMELİ

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre Döviz ile yapılan alım satım sözleşmeleri bir ay içinde TL'ye dönüşecek. Bu durumu gayrimenkul sektörü için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Bununla birlikte binayı inşa ederken asansör, beyaz eşya, klima, jeneratör, fotoselli kapı gibi döviz cinsinden satış sözleşmeleri olan pek çok ürünün de TL olarak revize edilmesi ve yayınlanan kararnameye eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü binayı inşa ederken dövizle satın alma yapıyorsunuz fakat insanlara Türk lirasıyla satış yapıyorsunuz. Bu kararı destekliyor ve kapsamının da genişlemesini istiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.