Doğru Boya Uygulaması İçin 10 Altın Tavsiye

Doğru Boya Uygulaması İçin 10 Altın Tavsiye

Evleri huzurlu bir atmosfere kavuşturmanın ilk adımlarından biri ise doğru duvar rengini seçmek. Peki doğru renk nasıl seçilir ve boya uygulaması yapılırken nelere dikkat edilmeli? İşte Polisan Kansai Boya uzmanlarının önerileri...

A+A-

Duvarlarınızda yapacağınız renk değişikliği ile çalışma ve yaşam alanlarınızı kusursuzca yenileyebilir, evinizin atmosferini değiştirebilirsiniz. Sınırsız renk seçenekleri ve geniş satış ağı ile tüketicilere gülümseten çözümler sunan POLİSAN KANSAI BOYA uzmanları, boya seçimi ve uygulaması hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

1. Renk seçimini nasıl yapmalısınız?
Enerjik, dingin ya da sıra dışı... Nasıl bir etki yaratmak istediğiniz renk seçimindeki en önemli unsurlardan. Sakinlik veren renkler arıyorsanız mavi, yeşil, beyaz tonlarını; enerjik ve canlı seçimler yapmak istiyorsanız kırmızı, pembe, sarı ve turuncu tonlarını seçebilirsiniz. Renk seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de boyanacak alanın ışık durumu. Doğal ışık ve elektrik ışığı altında renklerin farklı algılanabileceğini mutlaka dikkate almalısınız. "Seçtiğim renk duvarımda nasıl durur" sorusuna yanıt bulmak için ise Polisan Kansai Boya’nın Polipalette mobil uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama ile hayalinizdeki renklerin evinizde nasıl görüneceği hakkında kolayca fikir sahibi olabilirsiniz. 

2. 2021 yılının öne çıkan dekorasyon renkleri hangileri?
2021 iç dekorasyon trendlerinde doğaya olan özlem ön planda. Polisan Kansai Boya uzmanları sınırsız renk seçeneği sunan 3.750 makinasından aldığı verileri analiz ettiğinde mavi, yeşil, sarı gibi doğadan ilham alan renklerin bu sezon en çok tercih edilen renkler olduğunu belirtiyor. 

3. Ne kadar boya almalısınız?
Boya miktarını belirlerken m² olarak hesap yapabilir, bu metrajlar üzerinden seçeceğiniz boya cinsine göre etiket bilgilerindeki m² sarfiyatlarına göre miktarı belirleyebilirsiniz. Boya sarfiyatlarında yüzeyin durumu, uygulanacak boya kat sayısı (2 veya 3 kat uygulanması) da belirleyici olduğundan bu faktörleri hesaba katmayı unutmamalısınız.

4. Su bazlı ve solvent bazlı boyanın farkı nedir?
Su ile inceltilen boyalar su bazlı, solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar daha hızlı kurur ve kokusuzdur. Nefes alma özelliği (buhar geçirgenliği) daha yüksektir.

5. Boya yapılacak yüzey için bir hazırlık yapılmalı mısınız?
Boya uygulamasının iyi sonuç vermesi için ön yüzey hazırlığı yapmanız önemli. Eski boyalı yüzeyleri zımparalamak ve oluşan tozları yüzeyden uzaklaştırmak daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir. Eğer boyanacak yüzeyde çatlaklar veya delikler varsa, boyaya başlamadan önce bunları uygun macunla doldurmayı da unutmamalısınız. 

6. Fırça seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?
Fırça seçimine yüzeyin büyüklüğüne göre karar vermelisiniz. Fırçanın kılları boyayı darbeleyip sürükleyebilecek kadar sert, ama aynı zamanda da yumuşak bir sürtünme temin edecek kadar elastik olmalı. İyi bir sonuç, ancak iyi bir boya fırçası ile alınabilir. Fırça seçerken birincil kriter, uygulanacak boyanın tipidir. Boya tipine uygun fırça, kıl tipi, kıl uzunluğu seçilmedir. Doğal kıl ve sentetik kıl oranı boyayı bünyesinde hapsederek tamamını duvara verecek ve kıl dökmeyecek, iz bırakmayacak şekilde olmalıdır.

7. Rulo seçimini nasıl yapmalısınız? 
Rulo tercihinizi yaparken kullanacağınız boyanın cinsi, uygulanacak yüzeyin durumu gibi kriterleri dikkate almalısınız. Su veya solvent bazlı, saten boyalarda kısa tüylü saten ruloları tercih edebilirsiniz. Plastik boya kullanacaksanız plastik boya rulosunu tercih etmelisiniz. 

8. Artan boyayı nasıl saklamalısınız?
Boya işlemi bittikten sonra artan boyayı tekrar kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Boyanın tekrar kullanılabilmesi için kullanmadığınız miktarı inceltmeden ve hava almayacak şekilde ağzını kapatarak, 5-25°C sıcaklıkta saklamaya özen gösterin. 

9. Boya işleminden sonra fırçaları nasıl temizlemelisiniz?
Boyadan sonra fırçalarınızın ve rulolarınızın temizliğini doğru yapmanız daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Su bazlı boyaları boya işlemi biter bitmez ılık temiz suyla yıkayarak fırçanızdan ve rulonuzdan kolayca çıkarabilirsiniz. Yağlı boyayı ise türüne uygun bir solvent kullanarak temizleyebilirsiniz. 

10. Polisan Kansai boyalar evdeki ahşap objelerin boyasında da kullanılabilir mi?
Evde değişiklik yapmak, eskiyen eşyaları yeniden değerlendirmek gelen yenilikle beraber daha iyi hissetmeye yardımcı olur. Bu anlamda eski ahşap eşyaların tekrar şekillendirilmesi birçok anlamda faydalı sonuçlar doğurur ancak nasıl yapılacağı konusunda biraz araştırma yapılması gerekir. Polisan Kansai Boya'nın X1 su bazlı parlak boyası ve X1 Art akrilik ve multisurface hobi boyaları ile eskiyen tüm ahşap mobilyalarınızı canlı ve yeni hale dönüştürüp evinizin enerjisini değiştirebilirsiniz. Uygulama yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirerek işe başlarsanız kusursuz sonuçlar elde edersiniz. Ahşap mobilyaları boyama sürecinde, mobilyanın önceden cilasının olup olmadığını bilmek gerekir. Cilası olmayan pürüzlü mobilyalarda direkt olarak boyama işlemi gerçekleştirilebilir fakat cilalanmış bir mobilyayı tekrar boyamak isterseniz kalın zımpara kağıdı ile zımparalamak ve yüzeyini pürüzlendirerek boyanın mobilya üzerinde daha uzun süre korunmasına yardımcı olmak gerekir. Boyanın homojen ve pürüzsüz bir görünüme sahip olması ve biraz daha profesyonel bir görünüm yakalamak adına mobilyanın astarlanması gerekir. Bunun için astar boya ve fırça yeterli olur. Astar kattan sonra ise ince zımpara ile tekrar yüzeyin zımparalanması boyanın kalıcılığını arttırır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.