Devlet Müteahhitlere Fiyat Farkı Ödenmeye Başladı

Devlet Müteahhitlere Fiyat Farkı Ödenmeye Başladı

Kamu İhale Kurulu, kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı konusunda sürpriz bir karar aldı. Karayolları kamu müteahhitlerine olan borcunu fiyat farkıyla ödemeye başladı.

A+A-

Kamu İhale Kurulu 2018 yılında uygulanan eşel mobil sistemini, fiyat farkı uygulanan işlere yansıttı. Kurulun yeni fiyat farkı formülü, geçen ay Karayolları’ndan ödemelerini almaya başladı. Yeni fiyat farkı formülü, geçen ay Karayolları’ndan ödemelerini almaya başlayan müteahhitlerin alacağı miktar olarak belirlendi. Düzenlemeye göre, kamuya 3 milyar TL’lik tasarruf sağlandı.

Ödemeler formül değişikliği

Kamu İhale Kurulu’nun aldığı karar 25 Aralık 2018 yılında uygulandı. Kararda, akaryakıttaki özel tüketim vergisinde 2018 yılı boyunca uygulanan sistem değişikliği belirtilerek, müteahhitlere yapılacak ödemelerde dikkate alınması gerekiyor. Yapılan formül değişikliğiyle ilgili örneklerin verildiği kararda, normal koşulda temmuz ayı için müteahhite ödenmesi gereken fiyat farkının 3 milyon 564 bin lira olduğu, yeni formülle yapılan hesaplamada ise fiyat farkının eksi 5 milyon 859 bin lira ile kamunun alacaklı hale geldiği ve bu tutarın yüklenicinin hesabından kesilmesi gerektiği kaydedildi.

Müteahhitlere 8.5 milyar TL ödendi

Karar, Ocak ayı itibariyle de uygulanmaya başlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü geçtiğimiz ay, fiyat farkı dahil olmak üzere ödenmeyen hak edişleri ödemeye başladı. 2019 yılının ilk ayında müteahhitlere 8.5 milyar TL ödendi. Kulislerde ise, yeni formülün ödemelere yansıtılmasının şu an için 3 milyar TL’lik bir rakama denk geldiği, toplam rakamın 5 milyar TL’ye ulaşılabileceği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.