Deprem, Elazığ ve Malatya’da Asansörlerin Yüzde 40’ına Zarar Vermiş Olabilir!

Deprem, Elazığ ve Malatya’da Asansörlerin Yüzde 40’ına Zarar Vermiş Olabilir!

RoyalCert’in Projeler Koordinatörü Serhat Mayar; Elazığ ve Malatya bölgelerinde 18 bine yakın asansör bulunduğunu ve deprem sebebiyle bu asansörlerin yaklaşık %40’ının kullanılamaz olduğunu tahmin ettiklerini söyldedi.

A+A-

Geliştirdiği Asansör Güvenlik Sistemi’yle deprem öncesi ve sonrası asansörlerin periyodik kontrolünü sağlayarak önleyici faaliyetler yürütmeye hazırlanan asansör denetim ve muayene sektörünün öncü kuruluşu RoyalCert’in Projeler Koordinatörü Serhat Mayar; Elazığ ve Malatya bölgelerinde 18.000’e yakın asansör bulunduğunu ve deprem sebebiyle bu asansörlerin yaklaşık %40’ının kullanılamaz olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Deprem anında en çok yaşanılan durumun kabinin ya da karşı ağırlığın raylardan çıkması olduğunu ifade eden Mayar, bu depremlerde birçok asansörün ray sisteminden çıkmış olabileceğinin altını çiziyor ve yetkilileri ve vatandaşları bölgede bulunan asansörlerin denetim ve ardından olası bakımlarının yapılmadan kullanılmaması konusunda uyarıyor.

 

Önleyici Yaklaşım Önemli

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması pek çok konuda önleyici faaliyetlerin yürütülmesini de zorunlu kılıyor. Bu zorunluluğu bir sorumluluk olarak ele alan asansör denetim ve muayene sektörünün öncü kuruluşu RoyalCert, Asansör Güvenlik Sistemi’ni hayata geçiriyor. RoyalCert; Karşı Ağırlık Kontrolü, Kabin Kontrolü, Makine Dairesi Kontrolü, Kuyu ve İç Tesisat Kontrolü ile Genel Kuyu Dizaynı Kontrolünü kapsayan 5 ana başlıktan oluşan sistemle deprem öncesi ve sonrası asansörlerin periyodik kontrolünü sağlayarak önleyici faaliyetler yürütmeyi hedefliyor.

 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan RoyalCert Projeler Koordinatörü Serhat Mayar: “Periyodik denetimlerde temel güvenlik fonksiyonlarının ulusal standart ve yönetmelikler çerçevesinde kontrolü sağlanıyor. Bu süreçlerde depreme yönelik deprem sensörü kontrolü yapılıyor ancak genel kabul gören “Sismik Durumlara Tabi Asansörler” standardı tavsiye niteliğinde bir standart olduğundan günümüzde pek çok asansörün montajında uygulanmıyor. Bu standardın zorunlu olmaması asansörlerin deprem anında daha büyük risklere sahip olmasını kaçınılmaz kılıyor. RoyalCert olarak asansörlerin; kullanıcıların can ve mal güvenliğini sağlamak ve riski minimize etmek için tamamen deprem anındaki ve depremden sonraki kullanıma özel olarak denetlenmesini kapsayan Asansör Deprem Güvenlik Sistemi kontrollerini gerçekleştireceğiz.Tüm il ve ilçe belediyelerinin bu konuda azami hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz ve geliştirdiğimiz sistemle asansörlerin deprem koşullarına yönelik periyodik kontrollerini gerçekleştirerek deprem anında asansörün kullanılması durumunda en az hasarla atlatılmasını amaçlıyoruz.” diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.