Demir Fiyatları Düşmezse 120 Bin İnşaat Firması İş Bırakacak!

Demir Fiyatları Düşmezse 120 Bin İnşaat Firması İş Bırakacak!

Müteahhitler, demir fiyatlarının ani yükselişinden dolayı demir bulmakta zorlanıyor. Eğer demir fiyatları 9 Haziran'a kadar düşmezse 120 bin müteahhit işi bırakma kararı aldıklarını bildirdi.

A+A-

Son günlerde artan demir fiyatlarından rahatsız olduklarından söz eden müteahhitler, sorun çözülmezse 9 Haziran’da iş bırakma eylemi yapacak. Eğer sorun çözülmez 120 bin müteahhit iş bırakırsa, hem özel sektör hem de kamu projelerinde gecikmeler yaşanacak. Eylemin 1 ay sürmesi planlanıyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Sektör Meclis Başkanı ve İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün nefes aldığı ve hareketlendiği bir dönemde sektöre adeta demir darbesi indirildiğini dile getirdi. 

ŞANTİYELER DURACAK

Tellioğlu,  "Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci’yle istişare halinde kalarak, 15 gündür direndiğimizi, fakat 9 Haziran’a kadar demir fiyatlarında aşağı yönde somut bir iyileşme olmadığı ve tedarikinin kolaylaşmadığı taktirde üyelerimizden ve birliklerimizden gelen yoğun talep üzerine Konfederasyon Yönetiminin birlik ve federasyon başkanlarımızla son bir istişare yaparak, muhtemel bir iş durdurma ve paydos çağrısı yapacağımızı ve bu paydosun daha geniş kitlelere seslenerek desteklenmesine yönelik çağrıda bulunacağımızı üzülerek kamuoyu ile paylaşıyoruz” söyledi. 

Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına bir an önce müdahale etmelerini istediklerini vurgulayan Tellioğlu, “Demir fiyatlarını düşürme noktasında çeşitli enstrümanları kullanmak mümkün. Bunlardan çözüm bulamadıkları takdirde demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 9’a düşürülmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

Türkiye’deki demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişine anlam veremediklerini belirten Tellioğlu, “Son 4 ayda kilosu 1600 liradan 2 bin 100- 2 bin 250 liraya geldi. Demir üreticileri isteyene istediği kadar demir temin edilebileceklerini söylerken piyasada durum bunun tam tersi. Şimdi alırsan kilosu 2 bin 200 lira, 45 gün beklersen 2 bin lira deniyor. Haliyle firmalar da fiyatın rayına oturmasını bekliyor. Bir de demirin 8’lik, 10’luk, 12’lik, 14’lük 16’lık türleri var. Bunların bir kısmı var bir kısmı yok. İnternetten ihale ile satış oluyor. 1-2 saatlik sürede talep topluyorlar. Kimsenin haberi yok ki talep etsin. Sonra üretici iç piyasada talep yok diyor, oysa ciddi oranda bekleyen talep var. Ülkenin lokomotifi inşaat, inşaatın ise demir. Bu ürünün alternatifi yok” diye vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.