Demir Fiyatları 7 Bin TL'nin Üzerine Çıktı!

Demir Fiyatları 7 Bin TL'nin Üzerine Çıktı!

Geçtiğimiz hafta çimento zammına karşı başlattıkları grevi sona erdiren müteahhitler bu kez de demir zammı ile karşı karşıya. Eylül başında ton fiyatı 6.500 liraya kadar düşen demirde fiyatlar dövize bağlı olarak yeniden 7 bin TL'nin üzerine çıktı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın politika faizlerinde 100 baz puan indirime gitmesinin ardından dolarda yaşanan artış demir fiyatlarının da yukarı yönlü seyretmesine neden oldu. 

Bu yıl içerisinde ton fiyatı 7.500 lirayı gördükten sonra 6.500 TL'ye kadar düşen demirde yeniden fiyat artışı başladı.

Eylül'ün ilk haftasında 6.500 liraya kadar gerileyen demir buradan dönüş yaşadı. Tamamen dövize endeskli olan demir cevheri ve hurda fiyatları döviz kuru nedeniyle yükselince fiyatlar da artışa geçti. 

Demir fiyatlarındaki artışın bu hafta da devam etmesi bekleniyor.

CEVHER FİYATLARI STOK ETKİSİYLE YÜKSELDİ

Demir cevheri fiyatları, bazı çelik üreticilerinin Çin’deki uzun tatil öncesi stoklarını artırmaya yönelmesi ile birlikte, ton başına 120 dolar seviyesini geçti.

ÇİN'DE FABRİKALARA ÜRETİMİ KISMA ÇAĞRISI

Çinli emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un içinde bulunduğu likidite krizi ve Çin’de emlak sektöründeki kısıtlamaların yayılma etkileri endişelerin artmasına yol açıyor.

Ancak demir cevheri halen, Çin’deki elektrik enerjisi darlığının sanayi faaliyetlerini olumsuz etkilemesi ve talep üzerinde ilave baskı oluşturması ile birlikte Mayıs ayında gördüğü zirvesinden 100 dolardan fazla düşüş göstermiş durumda.

Jiangsu bölgesindeki çelik üretim tesisleri, Mysteel’in operatörlere yaptığı ankete dayanarak belirttiği üzere, elektrik kullanımının azaltılması amacıyla üretimi kısma talimatı aldı. Hunan bölgesindeki bazı tesisler de üretimi azaltmayı planlıyor.

demir-fiyatlari-2021.png

Fiyat kaynağı: demirfiyatlari.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.