Demir Fiyatları 3 Bin Lirayı Geçti

Demir Fiyatları 3 Bin Lirayı Geçti

Dövizdeki yükseliş inşaat sektörünü de vurdu. Demir fiyatları 3 bin lirayı geçti. Fiyatların dövizdeki artışa paralel olarak daha da yükselmesi bekleniyor.

A+A-

Son 2 yılda yüzde 100'den fazla artan inşaat demiri fiyatları 3 bin lira barajını da aştı. Bugün itibariyle İzmir'de demir fiyatları 3 bin 10 TL'ye ulaştı.

Dövizdeki artışlarının artması ithal hurda fiyatlarını da arttı. Hurdadaki artış demir fiyatlarına yansıtıldı. Dolardaki artışın önüne geçilmezse fiyatların daha da artacağı ifade ediliyor. 

ŞUBAT SONUNDA DÜŞÜŞE GEÇMİŞTİ

Demir Fiyatları 2018 şubat ayı sonlarında düşüşe geçmiş ve 2 bin 700 liraya kadar çekilmişti. Ancak demirdeki bu fiyat düşüşü uzun süreli olmamış ve kısa süre sonra fiyatlar tekrar hızlı bir şekilde yükselişe geçmişti. Bu hafta doların 4.50'nin üzerine çıkmasıyla demirin ton fiyatı ilk kez 3 bin lirayı geçti.

İNŞAAT MALİYETLERİ FİYATLARA YANSITILAMIYOR

İnşaat sektörü demir, beton ve diğer inşaat malzemelerindeki zamları son 6 aydır fiyatlara yansıtamıyor. Konut satışlarının yılbaşından beri düşüşe geçmesi, ve fiyatların yüksek olmasından dolayı müteahhitler demir zamlarını satışa yansıtamıyor. 2018 yılının ilk çeyreğinde inşaat maliyetlerini fiyatlara yansıtmayı planlayan müteahhitler piyasanın durgun olmasından dolayı zamları sonbahara öteledi.

TEŞVİKLER BİTECEK ZAMLAR GELECEK

İnşaat sektörün temsilcileri yaz ayını konutta fırsat ayı olarak nitelendiriyor. Tapu harcı indirimi, Konut ve iş yerlerinde KDV indirimi ile konut yatırımcılarına büyük bir kazanç sunuyor. Sonbaharda hem vergi ve faiz avantajının bitecek hem de inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılmasıyla konut fiyatları artacak.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.