Çiçek Böcekle Uğraşmayın, Kentsel Dönüşüme Öncelik Verin

Çiçek Böcekle Uğraşmayın, Kentsel Dönüşüme Öncelik Verin

Manisa Yunusemre'de düzenlenen Kentsel Dönüşüm Çalıştayına katılan Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki belediye başkanlarına seslenerek, "Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın, kentsel dönüşüme öncelik verin. Bilinçsizlikle şehirlerimizin canına okumuşuz"

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesince düzenlenen, "Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı"na katıldı.

Bakan Mehmet  Özhaseki, 1999 öncesinde inşa edilen yapıların dönüştürülmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti. Özhaseki "Bir hesap yaptık, 15 sene içinde değiştirebilir miyiz? Evet değiştiririz" şeklinde konuştu. 

Yılda 500 bin dönüşüm 

Bakan Mehmet Özhaseki, Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'nda geç planlamanın bir ürünü olarak sağlıksız ve kimliksiz şehirlerin ortaya çıktığını söyledi. Özhaseki, ABD'ye yaptığı bir geziden bahsederken; oradaki imar planlarının 1711'li yıllarda, Türkiye'de ise en erken planlamanın 1930 yılında yapıldığını söyledi. 

Bakan Özhaseki 1999 depreminden sonra çıkarılan yönetmeliğe göre inşa edilen yapıların daha sağlam olduğunu ifade ederek; "Müteahhitlik hatası yoksa, herhangi bir malzemeden çalınmamışsa 1999 yönetmeliğinden sonra yapılan binalarda insanlar rahatlıkla oturabilir. Bunun dışındaki binaları herkes bir kontrol ettirmeli, çünkü içinde en sevdiklerimizin canlarını taşıyoruz, mallarımız var içinde. Onlar biraz riskli görünüyor. Peki bunların adedi kaç, 15 milyon civarında. Yapılan araştırmada bunların yarısının direkt risk grubu arasında olduğu görünüyor. 1999 önce inşa edilen riskli yapıların hepsini değiştirmek ve dönüştürmek gibi bir işimiz olmalı bakanlık olarak. Bir hesap yaptık. 15 sene içinde değiştirebilir miyiz? Evet değiştiririz. Yılda 500 bin bağımsız birim var. Bunun 150-200 bini İstanbul'da geri kalan 300-350 bini Anadolu'da. Bunları yapabilecek gücümüz var, bilgi birikimimiz var." şekline konuştu. 

Kentsel dönüşümle kriz fırsata dönüştürülmeli

Özhaseki, kentsel dönüşümle krizin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.Yeni bir yasa hazırladıklarını ve bu sayede kentsel dönüşümün hızlanacağını ifade eden Özhaseki, İller Bankası'nın sosyal tesislerinin satılarak elde edilecek gelirin kentsel dönüşüme aktarılacağı ve ekonomide de canlanma olacağını ifade etti. 

"Şehirlerimizin canına okumuşuz"

Bakan Özhaseki'den belediye başkanlarına çarpıcı sözlet söyledi. Özhaseki; "Çiçek, böcek, sanatla uğraşmayın, kentsel dönüşüme öncelik verin. İnşaat sektörü Türkiye’de kalkınmanın lokomotifi olacak bir sektör olacak. Bugüne geldiğimizde kurduğumuz şehirlere baktığımızda bu şehirler için hangi medeniyet ismini veririz bilmiyorum. Arabesk medeniyeti desek doğrudur. En büyük şehirlerde 100 katlı gökdelen yanında bir baraka, yanında sanayi. Bilinçsizlikle şehirlerimizin canına okumuşuz." dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.