Bütçeler Az, Konut Fiyatları Yüksek Oranda Arttı

Bütçeler Az, Konut Fiyatları Yüksek Oranda Arttı

Emlakjet, Türkiye'de Kasım ayı itibariyle el değiştiren gayrimenkuller ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarını yayınladı. Yayınlanan rapora göre, konut alacakların yüzde 66'sının bütçesi 500 bin TL'nin altında kalıyor.

A+A-

Emlakjet Kasım ayı emlak sektöründe ki hareketliliğe dair verilerini yayınladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Emlakjet kullanan kişiler arasında ev almak isteyen her üç kişiden ikisinin ayırdığı fiyat bütçesi 500 bin Türk Lirası'nın altında. Satılık konut ilanlarının ise sadece 3'te biri 500 bin Türk Lirası'nın altında ilana sunuldu.

Emlakjet' in Kasım ayı 2021 emlak raporunun verilerine göre, Türkiye çapında Kasım 2020 yılının aynı döneminede kiralık evlerin yüzde fiyat oranı 99, satılık konutların fiyatı yüzdesi ise 50 oranında arttı.

Kasım ayında senelik satılık fiyat değişimde yüzde 75 ile İstanbul zirvedeyken, ikinci sırada yüzde 58 oranla Alanya, üçüncü sırada ise İzmir  yüzde 56 ile yer aldı. Başkent   Ankara  sıralamada 11. oldu.

İstanbul, İzmir ve Bursa'da kiralık ev fiyatında farklılık görülmezken, Ankara'da yüzde 2, Antalya'da yüzde 3 artış görüldü.

Senelik kiralık fiyat farklılığına bakılınca İstanbul yüzde 150 yükselişle 1., İzmir ve Antalya yüzde 100 yükselişle 2. sırada yer aldı.

Ekim ayı raporunda Türkiye'nin en fazla ev aranan ilçesi Çankaya olurken, 1. sırada yine Keçiören, 3. sırada Gaziantep Şahinbey olmuştu.

Satılık fiyatlardaki yükselişin azalmasıyla Kasım'da kullanıcıların yüzde 30'u kiralık, yüzde 70'i ise satılık ev aradı.

Kullanıcı Satılık Bütçe Anketi sonuçları

Emlakjet'in kasım ayına yönelik "Kullanıcı Satılık Bütçe Anketi"nin verilerine göre, ev  almak isteyenlerin üçte ikisinin yani yüzde 66 bütçesi 500 bin Türk Lirası'nın üstüne çıkmadı. İlanlar da  satılık ev ise sadece üçte biri 500 bin Türk Lirası'nda seyretti. Ev satın almak için 1 milyon Türk Lirası'ndan çok para ayıranların oranı yüzde 9 iken, 1 milyon Türk Lirası'ndan çok değer sunulan satılık ev ilanı oranı ise yüzde 32 şeklinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan anket sonuçlarına bakıldığında 500 bin Türk Lirası'nın altı bütçe oranının yüzdesi 70, 500 bin Türk Lirası'nın altı daire ilanı oranı ise yüzde 55 olmuştu. Kasım ayında ise yapılan anketler bütçe dağılımında bir farklılık yaşandığını gösterişyor. Konut fiyatlarındaki büyük artış gözler önüne serildi.

Kasım ayı verilerine göre açıklama yapan Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, konut fiyatlarındaki yükselişe değinendi. İdikat,"Veriler; zorlu ekonomik şartlarda birikimleri değerlendirmek ve yeni yatırımlar yapmak için gayrimenkulün cazibeli bir yatırım aracı olduğunu açıkça gösteriyor." dedi.

Ekonomik belirsizliklerin hakim olduğunu ve gayrimenkul sektörünün etkilendiğinin altını çizen CEO İdikat yaşanan durumu şu şekilde açıkladı:
"500 bin TL altı daire arayanların oranı kasım ayında yapılan ankette yüzde 66, aynı aralıktaki ilanların tüm ilanlar arasındaki payı ise yalnızca yüzde 34. Nisan anketimizde 500 bin TL altı bütçe sahipleri yüzde 70 ve bu aralıktaki ilan oranı yüzde 55'ti. Yani bütçeler çok küçük oranda artsa da konut fiyatları çok daha yüksek bir oranda arttı. Ekonomik belirsizliklerin hakim olduğu piyasa şartlarında gayrimenkuldeki hareketliliğin de süreceğini düşünüyoruz."

Ankara'da faaliyetine devam eden Emlakjet Prestige üyesi olan Müzeyyen Demir, dövizde yaşanan hareketliliğin emlak sektörüne pozitif yansıdığını şu sözlerle açıkladı: "Çoğu müşteri konut almak için doğru zaman olduğunu düşündü ve şimdi almazsak ileride çok pahalı olacak düşüncesiyle hareket etti. Gayrimenkulün çekici bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini düşünüyorum."

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok ise yaptığı açıklamada döviz kurlarında yaşanan artış sebebiyle bazı alıcı ve satıcıların konut alma kararından döndüğünü belirtirken bazı satışların ise sorunsuz olarak gerçekleştirildiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.